Magyarországot ellenállásra kell hívni

2011.07.06. 12:03

Meg kell teremteni az általános politikai, szociális ellenállás feltételeit, írja a Facebookon Gyurcsány Ferenc. Az egykori miniszterelnök szerint ősszel új korszak kezdődhet, "az ellenzék vagy belesimul Orbán rendszerébe, vagy érti a dolgát: nem hátrál!"

A szövegében Shakespeare-királydrámákat idéző politikus azt állítja, rendszerváltás zajlik Magyarországon, "a kormány megszállja az összes kormánytól független intézményt, a Nemzeti Bank az utolsó a sorban, de ott is küszöbön áll az ügyészségi vizsgálat". Nincs független alkotmánybíráskodás, nincs sajtószabadság, "az ügyészség előzetes letartóztatásba akar helyezni minisztert és titkosszolgálati vezetőt, bár a bíróság eddig ellenállt".

Gyurcsány szerint a parlament Orbán bábja lett, de minden erőszakos szándékkal szembe kell menni. "Csak azt javasolhatom, hogy az Orbán rendszerével szemben álló erők arra használják fel az előttünk álló két hónapot, hogy tisztességes demokratikus alternatívát fogalmaznak meg Orbán világával szemben. Nem beszélni kell, hanem egyértelműen meg kell mutatni, hogy nincs tovább együttműködés Orbán bábvilágával", írja. Hogy hogyan kell megmutatni, azt konkrétan nem fejti ki, de szavaiból tetszés szerint az Országgyűlés munkájának bojkottja is kiolvasható.

A politikus amiatt búslakodik, hogy a demokratikus ellenzék gyenge, megosztott és koncepciótlan, "benne saját pártom is. Nem értik, hogy mit jelent a rendszerellenzékiség." Mindenesetre "együtt kell működnie az MSZP-nek és az LMP-nek, a szakszervezeteknek, a kormányfüggetlen civileknek. A demokraták erősebbek, mint pártjaik. Akkor meg mire várnak?"

Az MSZP-nek különös szerepe van ebben a küzdelemben, véli Gyurcsány. "Ma vonz és taszít. Vonzza a Fidesszel szembenállók jelentős részét, de politikája, erkölcse, vezetői garnitúrája legalább annyit taszít is. (...) Az MSZP a legerősebb ellenzéki párt. Ebben a minőségében nagy érték. De korlát is: változatlansága nem engedi, hogy demokraták széles köre számára választható legyen. Vajon érti ezt mindenki? A változásról nem beszélni kell, hanem világos programmal menedzselni kellene. Hagyjuk a régi szövegeket, a rossz hatalmi meccseket!"

Demokratának lenni nem azt jelenti, hogy balfékek vagyunk, szögezi le írása végén a Demokratikus Platform első embere.