Valér
4 °C
8 °C

Itt a hőségriadó. Tényleg, mi jöhet még?

2011.07.08. 08:35 Módosítva: 2011-07-08 12:59:32
A legmagasabb fokozatú hőségriasztás lépett életbe reggel nyolckor. A riasztás hétfő éjfélig szól, a következő négy napon ugyanis a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25-27 fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön lehet a legnagyobb hőségre számítani, ezekre a területekre piros figyelmeztető előrejelzést adtak ki.

Szombaton Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és Észak-Alföldön a napi középhőmérséklet általában 27 fok felett alakulhat.

A szakemberek azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon, mert az UV-B sugárzás szintje is meghaladja majd a riasztási küszöbértéket.

A régészeti feltárásoknak sem kedvez a hőség. Magyar Anna, a Csongrád megyei közgyűlés fideszes elnöke 2008-ban.
A régészeti feltárásoknak sem kedvez a hőség. Magyar Anna, a Csongrád megyei közgyűlés fideszes elnöke 2008-ban.

Az ilyen napokon jelentősen nő a rosszullétek és a halálozások száma, ezért a tisztiorvosi szolgálat értesítette az egészségügyi szolgáltatókat, a szaktárcát, a katasztrófavédelmet és a mentőszolgálatot. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: a hőség miatt a hét végén nem lesz kamionstop.

A hőségriadó alatt éjjel-nappal mossa és hűti Budapest utcáit a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF), a Deák téren és több csomópontban is vizet osztanak, a fővárosi kezelésű strandok pedig meghosszabbított nyitva tartással működnek – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A hőség – népszerűbb nevén a kánikula – veszélyezteti a szabadtéri programokat. Ilyenkor nem szívesen mozdul ki az ember, megolvad az aszfalt, felpúposodnak a sínek, felforr a hűtővíz. Apropó, víz. Ideig-óráig csak folyóink és tavaink hozhatnak némi felfrissülést, a Balaton például 22-23 fokos. Jó hír ez a fesztiválozóknak és a kisgyermekes családoknak egyaránt.