Kislétán is látták a romagyilkosságok vádlottjainak autóját

2011.07.08. 16:05 Módosítva: 2011.07.08. 16:05
Térfigyelő kamerák felvételei szerint a kislétai gyilkosság előtt több mint két órával, majd hajnali négy óra körül a debreceni Perényi 1 előtt közlekedett a vádlottak által használt gépkocsi - ismertette az erről szóló jegyzőkönyv adatait a romák elleni támadássorozat bizonyítással folyatódó pénteki tárgyalásán Miszori László tanácsvezető bíró a Pest Megyei Bíróságon.

A kilenc cselekményből álló, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat négy vádlottja az ügyészség szerint 2009. augusztus 3-ra virradóra a Szabolcs megyei Kislétán támadt rá egy előzetesen kiszemelt, romák által lakott családi házra, az ágyában fekvő 45 éves asszonyt agyonlőtték, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

Ez volt az utolsó támadás, és 19 nappal később, augusztus 21-én hajnalban munkahelyükön, a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhelyen fogták el a vádlottakat. Valószínűleg azért ütöttek rajta a már két hete operatív módszerekkel is megfigyelt bűnbandán, mert két nappal később egy újabb helyszínen, Ipolytarnócon akartak gyilkossági szándékkal lecsapni roma családokra.

Kislétán látták az autójukat

A büntetőper pénteki tárgyalásán a tanácsvezető bíró, amikor folytatta a vádlottak egykori munkáltatójának tanúmeghallgatását, ismertette azt a jegyzőkönyvet is, amely szerint a vádlottak által minden cselekmény helyszínén használt gépkocsit a kislétai gyilkosság előtt és után is térfigyelő kamerák rögzítették.

A vád szerint a négy vádlott - Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt és Csontos István - azért járt a Perényi 1 nevű szórakozóhelyen akkor éjjel, hogy munkahelyükről elhozzák, majd elrejtsék a gyilkossághoz használt fegyvereket. A jegyzőkönyv szerint az elsőrendű vádlott telefonját 22 órakor használták abban a vételi körzetben, majd hajnali négy óra körül működött ismét, míg a többi vádlotté egyáltalán nem.

A vádlottak egykori munkáltatója, aki az elsőrendű vádlottal szerelmi kapcsolatban is állt, pénteken is többször került ellentmondásba korábbi vallomásával. A bírónak az elmúlt három tárgyalási naphoz hasonlóan többször kellett figyelmeztetnie a hamis tanúzás következményeire.

Az asszony pénteki tanúvallomása közben többször sírva fakadt, majd azt kérte a bíróságtól, hogy ellentmondásainak tisztázására se rokonát, se mást ne idézzenek be a bíróságra, és ne kérjék, hogy nevezzen meg olyanokat, akik bármikor is dolgoztak a szórakozóhelyen.

Nyomozati vallomásainak - amelyeket a bíró olvasott fel - többségét nem tartotta fenn, arra hivatkozva, hogy a kihallgatáskor döbbent rá: "folyamatosan életveszélyben volt, és azt hitte, ő is gyanúsítatott, csak ezt még nem közölték vele, ezért csak önmagát akarta védeni, és minél előbb szeretett volna hazamenni".

Pszichiátriai kezelés alatt állt a tanú?

Az elsőrendű vádlott védője azt vetette fel, hogy nem lett volna szabad a nyomozóknak kihallgatniuk az asszonyt, mert a jegyzőkönyv szerint pszichiátriai kezelés alatt állt, gyógyszereket is szedett, és orvos nem vizsgálta meg, hogy kihallgatható állapotban van-e, míg a bíró azt mondta, hogy a rendőrségi jegyzőkönyv szerint jó kedélyű és segítőkész, együttműködő volt. Az ügyész viszont azt mondta, nem merül fel adat, nyilatkozat, amely akadályozta volna kihallgatását.

Az asszonyt a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2009. augusztus 21-én hajnalban a négy vádlottal és másik három férfival együtt előállították, de csak a Kiss testvéreket, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt vádolták meg az erőszakos cselekményekkel, a többiek tanúként szerepelnek az ügyben. A bírósági tárgyaláson a bíró kérdésére az asszony elismerte, hogy az ő hibájából nem lett védett tanú az ügyben.

A 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosság utáni hajnalon a vádlottaknak nyújtott segítségéről szóló jegyzőkönyv ismertetését azzal egészítette ki, hogy nem tudta, társai hol jártak, azt hitte, vadásztak vagy horgásztak, és ő egyébként is segítséget nyújt bárkinek, ha kérik. A vád szerint a menekülőútvonalon, a Keleti-főcsatorna mellett a sárban elakadt autó kiszabadításában nyújtott segítséget, miután elvitte a testvérpárt a Perényi 1-be, hogy elrejtsék a fegyvereket.

Arról is beszélt, hogy valójában a hangtechnikusként alkalmazott Kiss Árpád volt a főnök a zenei klubban, és nem kérdőjelezhette meg döntéseit. Ezt értésére is adta a férfi, amikor arra szólította fel, "azonnal takarítsanak ki mindent a Perényiből, ami nem oda való". A tanú azt mondta, ő nem fegyverekre, hanem gárdistaruhákra gondolt, és azt hitte, titkos találkozókra használják a szórakozóhelyet a zárás utáni időszakokban.

A vádlottak egykori munkáltatójának tanúmeghallgatása a nyári ítélkezési szünet után, szeptember 13-án folytatódik - mondta a tanácsvezető. 
A jövő kedden a debreceni menekülttáborra 2008 júniusában leadott lövések bizonyítási eljárására kerül sor, majd a vádlottak elmeszakértői jelentését ismertetik.