Vasárnap tetőzik a hőség

2011.07.09. 08:19 Módosítva: 2011.07.09. 15:37
Hétfőn kissé mérséklődik majd a hőség, de szerdán megint erőteljes melegedés várható az országban, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján.

Megdőlt a budapesti, nyolcvannégy éves napi melegrekord, és Pápán már elérte az országos rekordot a hőmérséklet szombat kora délután.

Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, hogy az eddigi budapesti rekord 35,2 fok volt, de szombat délután Újpesten 35,8 fokot mértek, és az értékek még tovább emelkedhetnek. Az országos napi melegrekord is nagy valószínűséggel megdől, a Szegeden 1927-ben mért 37,8 fokot Pápa-Nyárád mérőállomáson már elérte a hőmérséklet.

A hőség vasárnap tetőzik, a legmagasabb nappali hőmérséklet akkor 33 és 38 fok között várható.

Az OMSZ előrejelzése szerint a jövő hét első két napján erősebb lesz a gomolyfelhő-képződés, ekkor szórványosan zápor, zivatar is lehet. Hétfőn kissé mérséklődik a meleg, de szerdán megint erőteljes melegedésre lehet számítani.

Több a rosszullét

A szolgálat orvosmeteorológiai jelentése szerint a melegfront jellegű hatás okozhat fejfájást, migrént, vérnyomás-ingadozást, és azt tanácsolják, hogy a magas UV-B sugárzás miatt aki teheti, a déli órákban tartózkodjon árnyékos helyen.

Pénteken 20-30 százalékkal több rosszulléthez riasztották a mentőket, mint egy átlagos napon, szombaton viszont egyelőre viszonylagos nyugalom van az Országos Mentőszolgálatnál – mondta Győrfi Pál szóvivő.

A katasztrófavédelem közzétette a klimatizált épületek listáját, több helyen vizet osztanak, éjjel-nappal mossák és hűtik Budapest utcáit, és felfüggesztették a kamionstopot.

A Zamárdiban tartott Balaton Soundon a szervezők felfüggesztették a területre bevihető ásványvíz mennyiségére vonatkozó korábbi korlátozást, és vizet is osztanak a rendezvény területén.

Sokan élvezik a strandot

Megteltek a fővárosi strandok szombat délelőtt, a négynapos hőségriadó második napján – közölte a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a strandjain meghosszabbított nyitva tartással várja a vendégeket.

Szűcs Panni tájékoztatása szerint huszonöt locsolóautóval éjjel-nappal mossák és hűtik Budapest fő- és tömegközlekedési útjait. Napközben a lakótelepek utcáit, éjjel pedig a főutakat és a tömegközlekedési úthálózatot locsolják. Mind a Margitszigeten, mind a Városligetben megnyitották az összes vízcsapot, ivókutat.