Kétezer ügyet érinthet az új alkotmány hatályba lépése

2011.07.10. 21:25

"Súlyos politikai felelősséggel járó döntés, hogy meghatározzák, mit kezdjünk azzal a mintegy kétezer üggyel, amely előttünk fekszik" - mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság újraválasztott elnöke a Népszabadságnak adott interjúban. Az említett indítványokat még a 2012-ben hatályát vesztő alkotmány alapján nyújtották be, és fontos törvényeket is érintenek.

Paczolay szerint felmerülhet, hogy tiszta lapot nyitva, a beadványok jelenlegi formájukban elvesznek, így mindenkinek döntenie kellene, hogy az új alaptörvényhez igazított panaszával újra a testülethez fordul-e. Szóba jöhet az is, hogy levélben hívják fel az érintettek figyelmét a változásra, és arra, hogy aktualizálniuk kell a beadványukat, ha továbbra is fenntartják alkotmányossági kifogásukat.

Az AB elnöke egyben úgy vélte, hogy nem kell automatikusan hatályon kívül helyezni a korábbi alkotmánybírósági döntéseket, és nincs szükség törvényi szabályozásra azoknak a korábbi határozatoknak az esetében, amelyekre a döntéseiknél gyakran precedensként hivatkoztak.

A hatályos alkotmány és az új alaptörvény között például az államszervezetre vagy az alapjogokra vonatkozó rendelkezések között hasonlóság, helyenként szó szerinti egyezés van, ezért határozatok sora változatlan formában érvényesnek tekinthető, mondta a Népszabadságnak. Szerinte a testület képes eldönteni, hogy precedensként melyik rendelkezés alkalmazható a jövőben is, és melyik nem.

A döntésre váró beadványok közül kedden tárgyalnak a nyugdíjpénztárak, valamint az alkotmánymódosítás miatt benyújtott indítványról, a többit a törvénykezési szünet után vizsgálják. A médiatörvény esetében az indítványokat nem egy nagy határozatban kell szerinte elbírálni, hanem a határozatokat valamilyen logikus csoportba rendezve témák szerint hoznák majd meg.

Paczolay szerint azokat az ügyeket, amelyek már szerepeltek a teljes ülés napirendjén, célszerű lenne még 2011-ben lezárni. Ebben a kérdésben a testület is előállna konkrét javaslattal, de szerinte erről komoly politikai vita folyik majd.