Egy hónapja előzetesben az Audi és a HM ellenfele

2011.07.12. 18:20
Bajuszt akasztott a mintabefektető Audival, és már egy hónapja zárkában ül Zsák Ferenc környezetvédő. Tizenöt zöldszervezet most közösen tiltakozik, és kérik, hogy szabadlábon védekezhessen a vesztegetéssel vádolt Zsák, a Tiszántúli Természetvédők Társaságának (TTT) vezetője.

"Megdöbbentőnek" nevezi a Védegylet által kiadott közlemény, hogy a hatóságokkal végig együttműködő, a kért  dokumentumokat átadó Zsákot ilyen hosszan fogva tartják, "hiszen mások, akiket súlyosabb bűnök elkövetésével vádolnak, szabadlábon védekezhetnek." A 15 szervezet azért most lépett, mert július 15-én dől el, hogy meghosszabbítják-e a férfi előzetes letartóztatását.

Zsák sztorija dióhéjban: a TTT elnöke egy bogár és egy virág, illetve 100 más ritka faj veszélybe került előhelye miatt a győri Audi-gyár bővítése ellen tiltakozók közé állt, hogy a cég nem sokkal később vesztegetés miatt feljelentse, és a férfit azóta, pár hét megszakítással, előzetesben tartsák.

A mintabefektető és a miniszterelnök

Kicsit bővebben: 2010 szeptemberében maga Orbán miniszterelnök jelentette be Rupert Stadler Audi AG-elnök társaságában, hogy az autógyár 900 millió eurós beruházással új üzemet épít Győrben, ami 1800 munkahelyet teremt.

Az új gyárat a most is működő Audi-üzem szomszédjába tervezték, a volt győrszentiváni lőtérre, ami viszont  ekkoriban „kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területként” a „Natura 2000” hálózat része volt, és nagyjából 100 faj, köztük két, igen ritka élőlény lakhelye, a 100 ezer forint eszmei értékű magyar futrinkáé és a 10 ezres eszmei értékű homoki nősziromé.

Az Audi azt ígérte, hogy máshová költözteti a bogarakat és virágokat, amit a környezetvédők egy közmeghallgatáson arra hivatkozva utasítottak el, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park egy tanulmánya 16 százalékosra becsülte egy ilyen átelepítés alanyainak túlélési arányát.

Zsák közben már a Honvédelmi Minisztériumnál is kihúzta a gyufát, ugyanis feljelentést tett ellenük az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (Olaf), arra hivatkozva, hogy a HM annak ellenére felvett EU-pénzeket a lőtér élővilágának konzerválására, hogy közben Magyarország az Európai Bizottságnál kérte, átadhassa az Audinak a védett területet.

(A Bizottság kiemelt közérdekre hivatkozva megadta az engedélyt az átminősítésre, ezért épülhet gyár a korábbi védett területen.)

Feljelentéssel végződtek a tárgyalások

A gyárépítés előkészítése közben folyt tovább, majd az Audi egyszer csak jogtalan előny kérésére való hivatkozással feljelentette Zsákot. Hogy pontosan miért is? A sztori ezen a ponton egyelőre eléggé zavaros, de internetes- és újságícikkekből, illetve a TTT nyilatkozatából az szűrhető le, hogy mivel az Audi a területen időközben már elkezdte a munkálatokat, a TT nevében tárgyaló Zsák kompenzációképpen más természetvédelmileg érzékeny területek fejlesztését kérte a német gyártól, amit a befektető vesztegetési kísérletként értelmezett.

Vida Viktor, a Védegylet munkatársa az Indexnek elmondta, ők sem tudják, hogy milyen és mekkora összegű vesztegetéssel vádolják Zsák Ferencet. "Biztos, hogy nem kért saját zsebébe pénzt. Zsák biciklivel jár, több esetben még a saját pénzén támogatta a társulatot " - mondta Vida, hozzátette, szerinte a Hajdú-Bihar megyei Főügyészség másodfokon biztosan meg fogja hosszabbítani az előzetes letartóztatást.

Be-ki-be

Zsákot 2011. május 30-án vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda. Ekkor még úgy tűnt, nem sokáig, hiszen a városi bíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását nem látta indokoltnak így másnap Zsák Ferencet szabadlábra helyezte.

Az ügyészség azonban fontosnak tartotta a környezetvédő letartóztatását, így fellebbezett, aminek a megyei bíróság június 16-án helyt is adott.

Július 7-én Orbán miniszterelnök és Stadler igazgatósági elnök jelenlétében lerakták az új üzem alapkövét.

Tizenöt szervezet megfélemlítést érez

"Az eljárást embertelennek tartjuk, amely alkalmas minden, hazája természeti értékeiért aggódó és tenni kész állampolgár és civil szervezet megfélemlítésére" - mondja az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ), a BOCS Alapítvány, a BORS Alapítvány Nyíregyházáról, a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Szegedről, a Fauna Alapítvány, a Független Ökológiai Központ, a Greenpeace Magyarország, a Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége (LAKSZ), a Levegő Munkacsoport (LMCS), a Magyar Közlekedési Klub, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), a Nimfea Túrkevéről, a detki Ökorégió Alapítvány, és a Védegylet.