Kétmilliós kínai testvérvárosa lett Érdnek

2011.07.12. 15:45
Egy kétmilliós kínai településsel kötött testvérvárosi megállapodást Érd. A kapcsolatfelvételt Xuzhou város vezetése kezdeményezte. A hatfős delegáció többek között az érdi minaretet tekintette meg mielőtt aláírta volna a két város közötti együttműködési szerződést.

Érd megyei jogú város lesz keddtől Xuzhou tizenharmadik testvérvárosa. Az észak-kínai síkságon fekvő területi központnak kétmillió lakosa van, de a hozzátartozó közigazgatási körzet népessége eléri Magyarország teljes lakosságszámát.

Az érdi önkormányzat sajtóreferense, Arató Zsolt az Indexnek azt mondta, hogy a kezdeményezés Kínából indult még decemberben. Egy svéd város mellett Érd volt a kapcsolatfelvétel lehetséges célpontja. Érdet egyébként a kínai nagykövetségen javasolták Xuzhou vezetőinek, miután T. Mészáros András polgármesternek korábbi funkciójában, a Pest megyei Önkormányzat elnökeként már voltak tapasztalatai Kínában.

A testvérvárosi megállapodás aláírására hatfős delegáció érkezett Magyarországra. A küldöttséget a város alpolgármestere, Chen Meixing vezette. A delegáció egész napos programon vett részt, amely egy budapesti városnéző körút mellett - külön kínai kérésre - az érdi minaret megtekintését is tartalmazta.

A szorosabb együttműködéstől Érd azt reméli, hogy városban megjelenhetnek a testvérvárosból származó befektetések. A megállapodás szerint Xuzhou külügyi hivatala és Érd polgármesteri kabinetje a jövőben minden évben áttekinti, hogy gazdasági, kereskedelmi vagy más területeken milyen lehetőségek vannak a kooperációra. Ilyen esetben meghívják a másik felet „egy kölcsönös látogatásra, eszmecserére, hogy elmélyítsék és előmozdítsák az együttműködést”.