Közkegyelmet kér Gaudi-Nagy a 2006-os elítélteknek

2011.07.13. 15:33
A 2006-os őszi tüntetéseken résztvevőket érintő semmisségi törvény megbukott, ezért közkegyelemre van szükség - mondta Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az NJSZ levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy a több száz, még rendezetlen kárigényt méltányos módon elégítsék ki. Gaudi-Nagy Tamás tájékoztatása szerint eddig 131 ember kapott összesen több mint 245 millió forint kártérítést a 2006-os őszi tüntetéseken történt rendőri túlkapások miatt.

Az NJSZ ügyvezetője szerint "akadozik és gyenge lábakon áll" az ügyben érintett rendőri vezetők felelősségre vonása. Gaudi-Nagy Tamás emlékeztetett rá, hogy az ügyészségeknek őszig van módjuk vádat emelni, mielőtt elévülnek az 5 évvel korábbi ügyek.

Az Országgyűlés idén márciusban nyilvánította semmisnek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint garázdaság miatt meghozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott ítéleteket.

Ennek nyomán semmisnek tekintendők a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértése miatti megállapítások is, ha azok alapját csak rendőri jelentés vagy tanúvallomás képezte.

A döntés a 2006. szeptember 18. és október 24. között elkövetett cselekményekre vonatkozik. Gaudi-Nagy Tamás szerint azonban ez a törvény megbukott, ezért az érintetteket közkegyelemben kell részesíteni.