Benedek
-4 °C
5 °C

Vádemelési javaslat a Magtárház ellen

2011.07.13. 08:09

Vádemelési javaslattal zárta a Magtárház Kikötő Kft. ügyében lefolytatott nyomozását a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Bartha László, a nyomozóhatóság szóvivője. Három, az adonyi magtárbázis felépítésében és működtetésében szerepet vállaló személyt összességében több mint 665 millió forint értékben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítanak.

Az állami kézben lévő Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a beruházáshoz körülbelül 11,3 milliárd forint hitelt nyújtott. Az ügyben akár a pénzintézet korábbi vezetésének felelőssége is szóba kerülhet.

A lapot informáló, nevük elhallgatását kérő szakértők szerint a közpénzből folyósított hitel visszafizetésére jelenleg nem sok esély látszik. Feltételezések szerint a raktárbázist 6-8 milliárd forintért is fel lehetett volna építeni.

Tímár Gyula, a Magtárház Kft. ügyvezetője elismerte, hogy a társaság nem tudta fizetni a hiteleket, és emiatt 3,5 milliárd forintnyi lejárt tartozása van, így a visszafizetési határidő meghosszabbítását kérte a pénzintézettől.