Rettenetes állapotban vannak az iskolák

2011.07.14. 13:26
Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal közel egy éve indított egy Magyarországon szokatlanul nagy méterű és alapos közegészségügyi felmérést az általános iskolák állapotáról. A helyszíni vizsgálatokat kistérségi népegészségügyi intézetek az elmúlt hetekben fejezték be, az országos eredmények csak nyár végén lesznek meg. Az Index birtokába került dokumentumok szerint azonban az összesítés lesújtó képet fest majd a közoktatás körülményeiről: egyetlen város, Érd nyolc intézményéből öt kapott értesítést arról, hogy az ingatlanokban talált problémák „súlyosan veszélyeztetik a gyermekek egészségét és testi épségét”.

Alapvető közegészségügyi hiányosságok tömegét tárta fel az ÁNTSZ az általános iskolák állapotát felmérő országos vizsgálatában. A példátlanul széleskörű ellenőrzés-sorozat a napokban zárult, de számos önkormányzat már megkapta a feltárt problémákról szóló listákat, amelyekben fel is szólították az iskolafenntartókat, hogy szüntessék meg a problémákat. A kiküldött kötelezettségi listák alapján a végső számla százmilliárdokra is rúghat.

Az alapfokú közoktatási intézmények országos felmérését a kormányhivatalokhoz tartozó népegészségügyi intézetek végezték a 2010-2011-es tanévben. A felügyelői ellenőrzések befejezésének tervezett időpontja június 30. volt, de információink szerint a hatósági vizsgálatok csak a napokban értek véget.

A térségi tiszti orvosok nemcsak az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal számára töltötték ki az adatlapokat, hanem az önkormányzatoknak is részletesen felsorolták, hol bukkantak balesetveszélyes helyekre, szabálytalanságokra, vagy egészségtelen körülményekre az intézmények területén. Az önkormányzatoknak határidőt is szabtak a felmerült problémák megszüntetésére.

Az Index birtokába került dokumentumok szerint Érd polgármesteri hivatala még áprilisban kapta meg az első felhívást az egyik általános iskolával kapcsolatos hiánypótlás teljesítésére. A Budaörsi Kistérségi Népegészségügyi Intézet minden ellenőrzött intézményről külön értesítőt küldött a jegyzőnek.

A vizsgált nyolc iskolából öt esetében találtak kifogást. A Katona Ildikó kistérségi tiszti főorvos által aláírt értesítők szerint a Móra, a Teleki, a Széchenyi, a Hunyadi és a Bólyai általános iskolákban végzett ellenőrzés olyan problémákat talált, amelyek „súlyosan veszélyeztetik a gyermekek egészségét és testi épségét”.

Az egyik Iskoláról szóló értesítő 16 pontban sorolja fel a hiányosságokat. Az tiszti főorvos megállapítja, hogy az épület teljes külső-belső felújításra szorul. Egyes osztálytermek mérete nem felel meg az adott gyermeklétszámra előírt alapterületnek. A hatóság szerint baj van a padlóval, a fűtésrendszerrel, a nyílászárókkal, a vizesblokkokkal, a külső csapadék elvezető csatorna hibái miatt pedig több helyen penészednek a falak.

A tiszti főorvos hasonló problémákra, és számos balesetveszély-forrásra hívta fel a figyelmet a többi intézmény esetében is, és felszólította az önkormányzatot, hogy a javításokat, felújításokat, cseréket végezzék el, a „hiányosságok megszüntetésére tett intézkedésekről” pedig 30 napon belül tájékoztassák az Intézetet.

Katona Ildikó kistérségi tiszti főorvos a kormányhivatal belső szabályaira hivatkozva elhárította, hogy a felmérésről nyilatkozzon, és az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének vezetőjéhez irányított.

A regionális központban arról tájékoztatták az Indexet, hogy az országos vizsgálat eredményéről egyelőre nincsenek végleges eredmények, mert az adatfelvételek a napokban fejeződtek be. Az összesítés legkorábban nyár végére készülhet el. Az ÁNTSZ-nél annyit elárultak, hogy az érdi önkormányzat már hivatalosan reagált a vizsgálattal kapcsolatban.

Ezt megerősítette az érdi polgármesteri hivatal sajtófőnöke, Arató Zsolt is. Arató szerint az összes alapfokú oktatási intézményben, valamint a Csuka Zoltán Könyvtárban tartott ellenőrzés valamennyi intézményben állapított meg hiányosságokat, amelyek jórészt az épületek korából, a mára elavult technológiából adódtak. „Az ÁNTSZ észrevételeit tudomásul vettük.

”Az önkormányzat a sürgős megoldásra szoruló hiányosságok megszüntetésére, javítására a havariakeretből, az általános tartalék terhére megtette a szükséges intézkedéseket – mondta Arató, de hozzátette, hogy a többi, az előzetes becslések alapján egy milliárd forintot is meghaladó ráfordítást igénylő javítást a város anyagi lehetőségeit figyelembe véve csak a jövő évi költségvetési évre tudja betervezni a városvezetés.

A sajtófőnök elmondta azt is, hogy a május közepén elküldött válaszlevélben leírták, az önkormányzat az ÁNTSZ-t érintő januári jogszabályi változások alapján nem látja pontosan a vizsgálat jogalapját. Arató szerint erre a felvetésre a mai napig nem kaptak választ, a munkálatokat azért ettől függetlenül megkezdték.