A rendvédelmisek a nyugdíj előtt tartalékosok lehetnek

2011.07.14. 17:13
A rendvédelmi dolgozók hatvanéves korukban, 30 év szolgálati viszony után rendelkezési állományba kerülhetnének, s csak katasztrófahelyzet vagy rendkívüli állapot esetén mozgósítanák őket. Ezért az alapilletményük 80 százalékát kapnák meg - írta a Pénzcentrum.hu a birtokába került életpályamodell-tervezetre hivatkozva. A korkedvezményes nyugdíjból visszahívottak tartalékállományba kerülnek az alapilletményük 70 százalékáért vagy a részükre megállapítható nyugdíjért.

A szolgálati nyugdíj jelenlegi rendszere ez év végén szűnik meg. 2012-től a hivatásos állomány tagjai is csak az öregségi korhatár elérésekor kapnak nyugdíjat.

A tervezet szerint a visszahívott szolgálati nyugdíjasok többsége a különleges állományba kerül. Rokkantnyugdíjazás helyett tartalékállományba helyezik azokat, akik egészségügyi, vagy egyéb, önhibájukon kívüli ok miatt nem tudják ellátni a hivatásos szolgálatot.

A tartalékállományba kerülők úgynevezett ideiglenes szolgálati járandóságot kapnak. Ennek mértéke az alapilletményük 70 százaléka, vagy a részükre megállapítható nyugdíjjal lesz egyenértékű.

A járandóság folyósításának feltétele, hogy részt kell venniük a tervezett új munkakörre felkészítő átképzési programokban. Ha ennek nem tesznek eleget, illetve a felajánlott munkakört nem fogadják el, megszüntetik ezt a jogviszonyukat, és nem kapják többé az ideiglenes szolgálati járandóságot.

Lehetővé kell tenni, hogy a 25 év hivatásos szolgálattal rendelkező, és az 52. életévüket már betöltött hivatásos állományú dolgozók könnyített feltételekkel láthassák el a munkájukat. A könnyített szolgálatban lévő állomány heti munkaidejét 35 órában kell meghatározni. Éjszakai szolgálatra csak a beleegyezésükkel lehetne őket beosztani, ám jelentős fizikai, pszichikai megterheléssel járó szolgálatot nem láthatnának el.

A hivatásos állomány felső korhatára a jövőben megegyezik a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjkorhatárral és a nyugdíjmegállapítás rendjére is a társadalombiztosítási nyugdíjra vonatkozó szabályok érvényesülnek.

A 2011. december 31-ig megszerzett nyugdíjjogosultságok az öregségi korhatár elérésekor "felélednek". Az érintettek ekkor választhatnak, hogy az akkor megállapítandó társadalombiztosítási nyugdíjat, vagy az időközi emelésekkel növelt szolgálati nyugdíjat kérik.

Az Országgyűlés június elején fogadta el azt az alkotmánymódosító javaslatot, amelynek alapján csökkenthetők és szociális ellátássá alakíthatók a korhatár előtti nyugdíjak.

A módosítás az elmúlt években nyugdíjba vonult, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rendőrökre, tűzoltókra, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik. A kormánypárt kezdeményezése alapján azok az 57 év alatti, szolgálati nyugdíjban lévő rendvédelmi dolgozók, akik nem térnek vissza dolgozni, nem nyugdíjat, hanem más, az adózás hatálya alá eső, nem a nyugdíjkasszából finanszírozott juttatást kapnak majd.

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Devecserben a vörösiszap-katasztrófa bontási és újjáépítési helyszíneinek bejárásán a rendvédelmisek készenléti szolgálatra beosztására vonatkozó kérdésére azt mondta, hogy még nincs kész az erről szóló törvény szövegszerű változata. Ahogy elkészül, közzéteszik. A tárcavezető elmondta: a szakszervezetekkel van a Belügyminisztériumnak egy megállapodása, és ezt az előzetes megállapodást a minisztérium be fogja tartani. Meggyőződése szerint a kormány a megállapodást akceptálja.

A rendvédelmi dolgozókat képviselő szakszervezetek a korkedvezményes nyugdíj megvonása miatt hónapok óta tüntettek, eredménytelen tárgyalások után június 16-án legalább tízezren demonstráltak a bohócforradalomként meghirdetett akción és legalább 20 ezren vonták vissza a Fideszre leadott voksukat, a legtöbb megyeszékhelyen pedig autós felvonulásokkal tiltakoztak a kormány lépései ellen.