Gerzson
-3 °C
2 °C

Könnyebb lesz bekamerázni a társasházakat

2011.07.14. 17:54
Egyszerűbbé vált a társasházak kamerás védelme. Míg eddig minden tulajdonos hozzájárulására szükség volt a biztonsági kamerák felszereléséhez, az adatvédelmi biztos javaslatára mostantól ehhez a lakók négyötödének hozzájárulása is elég. A kamerák nem pásztázhatják a lakások bejáratát.

Elfogadta a parlament Jóri András adatvédelmi biztosnak a társasházak kamerás megfigyelésének könnyítésére tett tavalyi javaslatát. Jóri András közleménye szerint a hivatalához nagyszámban érkező panaszok arra utaltak, hogy a túl szigorú jogszabályok miatt tömeges jogsértés volt jellemző, mivel a kamerák felszereléséhez minden tulajdonos hozzájárulására szükség volt. Ennek ellenére ott is felszerelték a kamerákat, ahol a tulajdonosok túlnyomó többsége jóváhagyta azt.

Az új törvény szerint a kamerák felszereléséhez és működtetéséhez a tulajdonostársak négyötödének hozzájárulása szükséges. A jogszabály tartalmazza az adatvédelmi biztos javaslatait: kizárólag az emberi élet, testi épség, személyi szabadság védelme, a jogsértő cselekmények megelőzése és bizonyítása, valamint vagyonvédelem érdekében lehet kamerarendszert alkalmazni.

Jogszerűen akkor szerelhető fel a berendezés, ha a fennálló körülmények valószínűsítik, hogy a jogsértések észlelése, az elkövető tettenérése, illetve e jogsértő cselekmények megelőzése, azok bizonyítása más módszerrel nem érhető el.

Az előírások szerint a kamerák nem irányulhatnak a tulajdonostársak külön tulajdonában álló lakás, illetve nem lakás céljára szolgáló helyiségek bejáratára. Üzemeltetőjük a közös képviselő, vagy szerződés alapján a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényben meghatározott személy lehet. Működtetésükhöz adatkezelési szabályzatot kell alkotni, amely összhangban áll a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény rendelkezéseivel, közöllte az adatvédelmi biztos.