Vizet osztanak a vonatokon

2011.07.14. 12:35
A nyári fesztiválokra több kocsit indít, a nagyobb állomásokon pedig vizet is oszt a MÁV. A társaság emellett folyamatosan méri a sínhőmérsékletet is, magas érték esetén fokozott pályafelügyeletet vezethet be.

Az elkövetkező napok rendkívül meleg időjárására való tekintettel a MÁV-START Zrt. csütörtöktől a budapesti fejpályaudvarokon, nyolc nagyobb vidéki állomáson és a közlekedő étkezőkocsijaiban is biztosít ásványvizet a vonatok utasainak.

Bár a hét elején írt cikkünkben a társaság még azt nyilatkozta, egyelőre vizsgálták a vízosztás lehetőségét, mostanra akcióba is léptek: az utasok a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati, a Budapest-Déli pályaudvaron, a miskolci, a szegedi, a szombathelyi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomáson a peronon tartózkodó személyzettől tudják átvenni az ásványvizet a rendelkezésre álló készlet erejéig, ami naponta összesen több mint harmincezer palack. A vonatokon az étkezőkocsi üzemeltetőjétől vagy a jegyvizsgálótól lehet kérni az ingyenes ásványvizet.

A vasúttársaság szakemberei emellett folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és ha a sín hőmérséklete eléri a 45 Celsius-fokot, a MÁV fokozott pályafelügyeletetvezet be, a tartós hőterhelés ugyanis szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, magas sínhőmérsékletnél pedig a pálya is deformálódhat, ezért ebben az esetben a vasúttársaság sebességkorlátozást vezet be.

A társaság közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy a felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak, emiatt felsővezeték-szakadások, áramszedőtörések és más sérülések is előfordulhatnak a nagy melegben.

Több kocsit indítanak az EFOTT-ra és a Hegyaljára

A napokban zajló szolnoki EFOTT találkozó miatt sok vendégre és megnövekvő utasforgalomra számít a vasúttársaság, ezért az érintett vonalon vasárnapig több kocsival megerősített szerelvényeket közlekedtet. Az EFOTT-ra utazók közvetlen vonattal utazva a Budapest-Nyugati és a Keleti pályaudvarokon, továbbá a nyíregyházi és a debreceni állomások peronjain tudják igénybevenni az ingyenes ásványvízszolgáltatást.

A tokaji Hegyalja Fesztiválra közvetlen vonattal utazók a Keleti pályaudvaron, Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon kaphatnak a peronokon ásványvizet.