Szokatlan indoklással szüntették meg az Emfesz-nyomozást

2011.07.15. 10:54
A Nemzeti Nyomozó Iroda júniusban megszüntette a nyomozást a hazai gázpiacon korábban még 20 százalékos részesedéssel működő Emfesz 2009-es 1 dolláros eladásával kapcsolatban. Az Index birtokába került rendőrségi határozat szerint a 200 milliárdos forgalmat bonyolító cégről a szakértők kiderítették, hogy piaci értéke akkoriban mínuszban volt, ha pedig értéktelen, akkor hiába tulajdonították el, sikkasztás vagy más vagyon elleni bűncselekmény elkövetése nem állapítható meg. A rendőrség döntését a Fővárosi Főügyészség is helyben hagyta.

Rendőrségi vizsgálat megállapította, és ezt a nyomozás megszüntetéséről szóló határozat is tartalmazza, hogy Góczi István, az Emfesz vezérigazgatója 2009 áprilisában eltulajdonította az Emfesz Kft. 100 százalékos üzletrészét, ennek ellenére a hatóságok szerint nem követett el bűncselekményt.

Az Emfesz a Mabofi Ltd. tulajdonát képezte, amíg Góczi két éve a ciprusi bejegyzésű Mabofi vezetőinek tudta és beleegyezése nélkül, egyetlen dollárért el nem adta saját beosztottjának. Az emfeszes beosztott egy svájci offshore cég nevében vette meg a gázkereskedőt, Góczi pedig egy korábbi felhatalmazás alapján a Mabofi nevében írta alá az adásvételi szerződést. Góczi akkoriban tett nyilatkozatai szerint az Emfesztől a tranzakció után is  több milliárdos nyereséget várt, a cég számláján pedig négy hónapnyi gázforgalom dollárra váltott bevétele, 30 milliárd forint parkolt.

Góczi István (fotó: Barakonyi Szabolcs)
Góczi István (fotó: Barakonyi Szabolcs)

Az Emfesz tulajdonjoga miatt több fronton indult pereskedés, amelynek egyik fordulópontja az volt, hogy Góczi vezérigazgatót 2009 novemberében két napra őrizetbe vették hűtlen kezelés gyanújával.

Az újabb érdekes forduló az volt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda a vezérigazgató ténykedésére vonatkozó megállapítása ellenére idén június elsején megszüntette az eljárást, mert "nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése".

Információink szerint a rendőrök azzal indokolták a megszüntető határozatot, hogy egy, a nyomozás során beszerzett szakvélemény szerint az Emfesz az eladás idején, 2009 áprilisában valójában mínusz 45,2 milliárd forintot ért, mivel a társaság követeléseinek és kötbérigényeinek nagy részét a szakértők behajthatatlannak ítéleték. A rendőrség szerint az Emfesz egyedi cégstruktúrája és a független magyar gázpiaci szakértők hiánya miatt a hatóságoknak is el kell fogadni azt az álláspontot, hogy a társaságnak nem volt valós piaci értéke.

„A nyomozás adatai alapján megállapítható, hogy Góczi István ....a Mabofi üzletrészét eltulajdonította. A sikkasztás – avagy más vagyon elleni bűncselekmény – elkövetési tárgya azonban csak értékkel bíró dolog lehet. Figyelemmel arra, hogy ... a gyanúsított által értékesített üzletrész valós értékkel bíró volta nem bizonyítható, és e körben eredmény a nyomozás folytatásától sem várható, Góczi István terhére sem ... különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás, sem más vagyon elleni bűncselekmény nem bizonyítható.” – áll a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdasági bűnözés elleni osztályának határozatában.

A nyomozás megszüntetése miatt a Mabofi panasszal élt az ügyészségnél, de a beadványt a Fővárosi Ügyészség néhány nap alatt elutasította. Az ügyészség ugyan leszögezi, hogy az Emfesz üzletrészének értékét nem volt lehetséges egyértelműen meghatározni, mivel „megállapítására nincs konkrét és megkérdőjelezhetetlen módszer." Az érvelés szerint azonban pont ez az oka, hogy nem szükséges további szakértőket bevonni a vizsgálatba, mert pontosabb, minden kétséget kizáró eredmény megszületése úgysem várható.

Az ügyészség mindezt figyelembe véve kissé módosította az indoklást: „tekintettel arra, hogy a nyomozás során az Emfesz Kft. üzletrészének értéke minden kétséget kizáróan nem volt meghatározható, ezért értelemszerűen Góczi Istvánnal szemben sem a sikkasztás, sem pedig más vagyon elleni bűncselekmény elkövetése nem állapítható meg”.

Az Index kérdésre a Mabofinál elmondták, hogy az ügyészségi döntés ellen a pótmagánvádas eljárást kezdeményeznek.

Az Emfesz eladásával kapcsolatos nyomozás leállítása ellenére Góczi István nem mentesült teljesen az ellene folyó eljárások alól. A Nemzeti Nyomozó Iroda a június elsejei megszüntető határozattal egy időben az emfeszes nyomozástól elkülönítette a gázcég ciprusi offshore vállalkozásának, a Darisma Invesments Ltd.-nek küldött pénzutalásait érintő vizsgálatot. A Mabofi korábbi bejelentésében azt állította, hogy Góczi István tudtával 43 millió dollárt és 8,2 millió eurót utaltak Ciprusra, miközben az Emfesz ezért nem kapott ellenszolgáltatást. A nagy összegű pénzmozgások miatt különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének megalapozott gyanújával rendeltek el nyomozást.