A Jobbik nyert Gyöngyöspatán

2011.07.17. 20:47 Módosítva: 2011.07.17. 21:38
A jobbikos Juhász Oszkár nyerte a polgármester-választást Gyöngyöspatán - jelentette be Szalainé Balog Klára, a helyi választási bizottság helyettes vezetője. Hét jelölt közül a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg. A faluban korábban katonai tábort szervező Eszes Tamás, a Véderő vezetője a negyedik helyen végzett 10 százalékkal. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője az utolsó pillanatban visszalépett.

A több mint 60 százalékos részvétel mellett megtartott voksoláson Juhász Oszkár, aki a Jobbik helyi csoportjának vezetője is egyben, a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg. Ez 433 voksot jelent. A faluban a szavazásra jogosult  2139 polgár közül 1293-an adták le voksukat és 1282 szavazat bizonyult érvényesnek.

A második helyen a település jelenlegi alpolgármestere, a függetlenként induló Matalik Ferencné végzett 333 vokssal (26 százalék). Bernáth Magdolna végzett a 3. helyen 274 vokssal, vagyis 21,4 százalékos eredménnyel. Eszes Tamás, a faluban korábban katonai kiképzőtábort szervező Véderő vezetője a negyedik lett 134 szavazattal (10,5 százalék).

Szeretik Juhász Oszkárt - Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Jobbik már az eredmény bejelentése előtt közölte: az ő jelöltjük nyert. Juhász Oszkár még vasárnap este sajtótájékoztatót tartott "szebb jövő virradt Gyöngyöspatára" címmel. Itt csupán annyit mondott, hogy az igazság győzedelmeskedett, a gyöngyöspatai emberek igazságérzetének és bátorságának köszönhetően. Juhász hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón értékeli az eredményt és akkor ismerteti programját.

Független polgármestere lett  Nagyvázsonynak

Vigh-Krupla Orsolya pedagógust, független jelöltet választották polgármesterré vasárnap Nagyvázsonyban. A 13 független jelölt közül megválasztották a hat önkormányzati képviselőt is.

A gyöngyöspatai képviselőtestületben hat független képviselő ül. Helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint közülük négyen nem feltétlenül szimpatizálnak Juhász Oszkárral, de az új helyzet megváltoztathatja az erőviszonyokat.

A Jobbiknak így most négy településen van polgármestere. A 2010-es önkormányzati választásokon jobbikos polgármestere lett Tiszavasvárinak, a Hajdú-Bihar megyei Hencidának és a Vas megyei Hegyháthodásznak.

Az Index május 29-én készült videója Juhász Oszkárról és a Jobbik gyöngyöspatai kampányáról.

Korózs Lajos az MSZP országos elnökségi tagja vasárnap este azt mondta: reméli, hogy ez felnyitja a Fidesz szemét, és megértik, hogy hallgatólagosan sem lehet támogatni a szélsőjobboldalt. "Szociális problémákat nem lehet rendészeti eszközökkel és demagógiával megoldani. Meggyőződésem, hogy egy év múlva egy jottányit sem lesz több munkahely, jobb oktatási helyzet, erősebb szociális biztonság Gyöngyöspatán, hiába jobbikos a polgármester"

Gyöngyöspatán eredetileg nyolc jelölt indult, de végül csak heten pályáztak a poszt elnyerésére. Szombaton, az utolsó pillanatban visszalépett a polgármester-jelöltségtől Ifj. Farkas János a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője. Döntését nem indokolta. Információink szerint Farkasék úgy gondolták, hogy ezzel is erősíteni tudják Matalik Ferencné független alpolgármestert. Bár a Mátyás István, a helyi választási iroda vezetője arról számolt be, hogy sokan éltek szavazati jogukkal a romák közül is, sőt el voltak keseredve, ha például lejárt okmányaik miatt nem adhatták le voksukat, Farkasék stratégiája nem jött be. Idősebb Farkas János, a helyi cigányvajda az eredmény kihirdetése után az MTI-nek úgy fogalmazott: "gondolja magát a mi helyzetünkbe, tanácstalanok vagyunk".

A polgármesteri poszt azután üresedett meg, hogy Tábi László a 2750 lakosú község független polgármestere április 18-án lemondott a tisztségről. A polgármester egészségi okokkal indokolta lemondását, de nem cáfolta, hogy döntésében szerepet játszott a községben kialakult feszült helyzet is.

A településen gyakorlatilag március eleje óta fokozott a rendőri ellenőrzés, amióta a Szebb Jövőért polgárőr egyesület tagjai két héten át járőröztek Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

Március 6-án "magyarpárti tüntetést" tartottak a községben, majd a Véderő nevű militáns szervezet katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a település határába, de az április 22-24. közöttre tervezett rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta.

A tábor időtartamára a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket. Az eset külföldön is nagy visszhangot keltett.

A titkosszolgálatok is vizsgálják és parlamenti tényfeltáró bizottságot is létrehoztak annak tisztázására, hogy a romák húsvéti utaztatásában kik és milyen céllal vettek részt, miért állították azt, hogy a Vöröskereszt által szervezett utaztatás helyett evakulás zajlott, és ebben milyen szerepet játszott Richard Field, amerikai üzletember.

Április 26-án a cigánysoron valakik kővel bedobták az egyik ház ablakát, majd bántalmaztak egy 14 éves helyi roma fiút. Később egy éjszakai vizelés után a helyi romák nagyobb csoportban támadtak rá három nem gyöngyöspatai fiatalra, akik közül az egyik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja. Egyikük súlyosan, ketten könnyebben sérültek. Az eset után a rendőrség három gyöngyöspatai férfit helyezett előzetes letartóztatásba.