Fokhagymaprojekt a kolduláson kapott romáknak

2011.07.18. 15:11
A stájerországi tartományi kormány 12 ezer euróval támogatja a romákat segítő biofokhagyma-projektet több kelet-közép-európai országban.

A programmal azoknak a romáknak, akik a stájerországi koldulási tilalom miatt elveszítik kereseti lehetőségüket, munkahelyet teremtenek hazájukban - Szlovákiában, Horvátországban, Romániában és Magyarországon.

"A fokhagymatermelés nagyon tartalmas foglalkozás, különösen a meglehetősen méltatlan kolduláshoz képest" - mondta el Christian Buchmann, a városi tanács munkatársa. A fokhagymaprojektet a European Neighbours - Európai Hátrányos Helyzetűek Támogatása elnevezésű egyesület hívta életre, Graz városa anyagilag támogatja, az Alt-Grottenhof mezőgazdasági szakiskola pedig a szaktudását kölcsönzi a programnak.

A projektben Graz mellett Pécs, a horvátországi Kapronca (Koprovnica), a romániai Stájerlakanina (Anina) és a szlovákiai Besztercebánya vesz részt. Utóbbi azon városok egyike, ahonnét a legtöbb koldus érkezik az osztrák nagyvárosba.

"Szinte mindenhol rendelkezésünkre bocsátottak nagy területeket, amelyeken vetésforgóban fokhagymát, babot, borsót és más zöldségeket termeszthetünk és értékesíthetünk" - mondta el Bernd Spiegl, a European Neighbours munkatársa.

A horvátországi Kaproncában több száz hektár földet és egy használaton kívüli laktanyát bocsátottak a program rendelkezésére. Jelenleg Európában kevés a fokhagymatermelő kapacitás, ezért a fokhagyma több mint 80 százaléka ázsiai importból származik. A szervezők remélik, hogy az Európai Unió is támogatja majd munkájukat.