Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bizonyítottság hiányában mentették fel Képírót

2011.07.19. 15:19
Nem bűncselekmény, hanem a minden kétséget kizáró bizonyítékok hiányában mentette fel a háborús bűnök vádja alól Képíró Sándort a fővárosi bíróság. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett, a védő három nap gondolkodási időt kért.

Csak aggályokat és kételyeket lehetett megállapítani az eljárás során, kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy Képíró sándor háborús bűntetteket követett volna el, mondta a felmentő ítélet indoklásakor Varga Béla bíró. Képírót tehát nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában mentette fel első fokon a Fővárosi Bíróság.

Falvai Zsolt ügyész a tárgyaláson fellebbezést bejelentett be, az ítélet ugyanis meglátása szerint megalapozatlan, annak indoklása több helyen következetlen. Zétényi Zsolt védőügyvéd a fellebbezés kérdésében három nap gondolkodási időt kért. Az ítélet így nem jogerős.

A 97 éves Képíró Sándort az ügyészség azzal vádolta, hogy 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégezésében. Az első fokú bíróság minden vádpont alól felmentette.