Képíró ügyvédje fellebbezett

2011.07.20. 17:30

Bűncselekmény hiányának megállapítását kéri, és ezért megfellebbezte Zétényi Zsolt, Képíró Sándor ügyvédje a Fővárosi Bíróságon hétfőn hozott bírósági ítéletet, amely első fokon bizonyítottság hiányában mentette fel a háborús bűntett elkövetésével vádolt volt csendőr századost.

Az ügyvéd szerdán elmondta: a megállapított tényállásból az szűrhető le – "és ez megegyezik a saját meggyőződésünkkel és ismereteinkkel" –, hogy Képíró Sándor nem követett el bűncselekményt, tehát nem az a helyzet, hogy nem bizonyítható a bűncselekmény elkövetése, "hanem nem követte el".

"A bizonyítási anyag nem ad alapot arra, hogy bizonyítottsági hiányokról beszéljünk. Ha teljes mértékben hiányzik a bizonyítottság, akkor nem bizonyítottság hiányában kell felmenteni a vádlottat, hanem bűncselekmény hiányában" – tette hozzá. Zétényi Zsolt egyúttal "szemenszedett valótlanságnak" nevezte a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent, a Süddeutsche Zeitung és a New York Times információira alapozott állítást, amely szerint a Nemzeti Jogvédő Szolgálat anyagilag támogatja Képíró Sándor védelmét, és a Jobbik áll a szolgálat mögött.

Az ügyvéd közölte, hogy valóban ő az elnöke a Nemzeti Jogvédő Szolgálatnak, de ezt az ügyet Képíró Sándor megbízása alapján látja el. "Tiszteletdíjat kizárólag tőle kapok és fogadok el" – tette hozzá. A Jobbik pedig soha nem támogatta a jogvédő szervezetet, noha a párt egyik országgyűlési képviselője a szolgálatnak is tagja – mondta.

Varga Béla bíró az ítélethirdetés második napján, kedden azt mondta: az eljárás során csak aggályokat és kételyeket lehetett megállapítani, a kétséget kizáróan nem bizonyítható tényeket pedig nem lehet a vádlott terhére értékelni. Emiatt a bíróság nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában mentette fel Képíró Sándort.

Falvai Zsolt ügyész a tárgyaláson fellebbezést bejelentett be, az ítélet ugyanis meglátása szerint megalapozatlan, indoklása több helyen következetlen.

A 97 éves Képíró Sándort az ügyészség azzal vádolta, hogy 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégezésében.

A Varga Béla vezette bírói tanács az első fokon meghozott ítéletben, amelynek a kihirdetése hétfőn kezdődött meg és kedden ért véget, minden vádpont alól felmentette az idős férfit. Az ítélet a fellebbezések miatt nem emelkedett jogerőre, a bíróság az ügyet soron kívül felterjeszti a Fővárosi Ítélőtáblára.lt szerint