Visszakapcsolják a Mátrai Erőmű kiesett blokkjait

2011.07.20. 17:15

Este 9 óráig visszakapacsolják a Mátrai Erőműnek azt a két blokkját, amely egy távvezeték üzemzavara miatt automatikusan leállt szerda délelőtt. A III-as blokkban délután négy órára visszaállt a termelés, a IV-esben pedig 21 óráig áll vissza.

Az üzemzavar azután következett be, hogy Detk és Göd között a viharos szél megrongált egy nagyfeszültségű vezetéket, amelyen keresztül az erőmű eljuttatja az áramot az országos hálózatba. A Magyar Villamos Rendszerirányító (Mavir) szabad jelzést adott az erőműnek, az áramtermelés a felfűtés, a nyomásfokozás, illetve a szükséges ellenőrzések után indul újra.

Közlése szerint a hat lignittüzelésű és két gázturbinás blokk közül az I-es és a II-es, 100 megawatt teljesítményű blokk karbantartás miatt eleve nem működött, a 220-230 megawattos III-as, IV-es és V-ös blokkok üzemeltek. Utóbbiak közül a III-as és a IV-es blokk állt le, az azokhoz kapcsolódó gázturbinás áramtermelő egységekkel együtt.

A Mátrai Erőmű a Paksi Atomerőmű után az ország második legnagyobb energiatermelő cége. A Mavir vezérigazgatója, Tari Gábor korábban közölte, hogy a Mátrai Erőmű két blokkjának kiesése ellenére egyensúlyban van a magyar villamosenergia-rendszer A leállását követő percben importból pótolták a kiesett mennyiséget, 15 percen belül beindították a sajószögedi gyorsindítású erőművet, más erőművek teljesítményét pedig növelték.