no

Ma este kiderül, hogy kit hova vettek fel

2011.07.21. 08:38
Csütörtök este hirdetik ki a felsőoktatási ponthatárokat. Idén is közel 140 ezer felvételiző próbál bejutni az egyetemek, főiskolák szeptemberben induló képzéseire. A legtöbben államilag finanszírozott, nappali alapképzésre szeretnének bekerülni, de várhatóan nagyobb lesz a verseny ezekért a helyekért, ugyanis a korábbi 56 ezer után háromezerrel csökkent a keretszám.

A hivatalos felvételi ponthatárok este nyolc óra után először az Educatio Nonprofit Kft. által üzemeltetett felvi.hu oldalon jelennek majd meg. Aki kérte, annak sms-ben is megküldik az eredményét, de a felvi.hu Facebook oldalán is közzéteszik a ponthatárokat.

Míg 2010-ben ugrásszerűen, 13 ezerrel megnőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma, most 271-gyel többen, összesen 140 579-en szeretnének tovább tanulni valamelyik felsőoktatási intézményben.

Kevesebb államilag támogatott hely

A jelentkezők 68 százaléka (96 ezren) valamilyen alapszakot jelölt meg első helyen. A tavalyi 56 ezer államilag támogatott helyhez képest viszont a 2011-2012-es tanévben a felsőoktatási intézmények háromezerrel kevesebb, összesen 53 450 hallgatót vehetnek fel nem költségtérítéses képzésre, ebből alapképzésre 40 610 főt.

10 600-an jelentkeztek egységes, osztatlan (ilyen az orvosi és a jogász szak) képzésre, ahol 2840 államilag támogatott hely van. A felsőfokú szakképzésnél 8800-an jelentkeztek a 10 ezer meghirdetett helyre. Mesterképzésen a 19 600  államilag támogatott férőhelyre az előző évhez képest ezer fővel többen, összesen 25 500-an pályáznak. Doktori képzésre 1300 jelentkezőt lehet felvenni.

Kevesebb bölcsész

Idén tizedével csökkent a bölcsészettudományi és társadalomtudományi képzési területekre felvételizők száma. Művészeti szakokra többen mennének, és 10 százalékkal nőtt az orvosi, egészség- és a természettudományi képzések népszerűsége is.

Ami a szakokat illeti, a legnépszerűbb alapszakok között lényeges változás nem történt 2010-hez képest. Idén a gazdálkodás és menedzsment szakirány megelőzte a tavalyi első turizmus-vendéglátást, harmadik helyen változatlanul a műszaki informatikus szak végzett.

A legnépszerűbb alap és egységes, osztatlan képzések 2011-ben
  Szak Jelentkező
1. gazdálkodási és menedzsment 3694
2. turizmus-vendéglátás 3622
3. mérnök informatikus 2836
4. gépészmérnöki 2576
5. pénzügy és számvitel 2521
6. jogász 2387
7. általános orvos 2216
8. kommunikáció és médiatudomány 1979
9. kereskedelem és marketing 1888
10. nemzetközi gazdálkodás 1847
 Forrás: felvi.hu

A legnépszerűbb mesterszakoknál nem történt változás: a tanári szakra jelentkeztek a legtöbben (1815-en), amelyet a nemzetközi tanulmányok (537 jelentkező) és a kommunikáció és médiatudomány (502 jelentkező) mesterképzések követnek.

Kevesebbet érő többletpontok

Az idei felvételinél a pluszpontokkal együtt maximum 480 pont szerezhető, amit a 11. és a 12. év végi tanulmányok (legfeljebb 200 pont), az érettségin elért százalékos értékek pontokra átváltott eredménye (legfeljebb 200 pont) és a többletpontok (maximum 80 pont) adnak össze. Az alapszakra jelentkezőknél kétféleképpen is számítható az összpontszám: vagy a tanulmányi és az érettségi eredményeinek összeadásával, vagy csak az érettségi eredményeiből. A két számítási mód közül azt veszik figyelembe, amelyiknél magasabb pontszámot ért el a jelentkező.

A tanulmányi és az érettségi pontok rendszere nem változott, ám 2011-től kevesebb ponttal jutalmazzák a nyelvvizsgát: két nyelvvizsga a korábbi 50 helyett 40 pontot, egy középfokú C típusú nyelvvizsga a korábbi 35 helyett 28 pontot ér, a felsőfokú C típusú vizsga is 10 ponttal kevesebbet, 40 többletpontot ad. Idén 5 ponttal kevesebb, 20 pluszpont volt adható a hátrányos, és 10-zel kevesebb a halmozottan hátrányos helyzetért. Fogyatékossággal élők és gyesen, gyeden lévők is 10-10 ponttal kevesebb, legfeljebb 40 többletpontot kaphatnak.

Tavaly sehol sem kellett a maximális 480 pontot elérni. A legmagasabb pontszám (462) a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) nemzetközi gazdálkodás szakhoz kellett. A második legmagasabb pontszámú nemzetközi tanulmányok szakhoz (ugyancsak a BCE-n) 461 pont volt elegendő. Alapképzésen, egységes, osztatlan képzésen a felvételi pontszámok küszöbhatára idén is 200 pont, ez alatt sem állami, sem pedig költségtérítéses képzésre nem vesznek fel senkit sem.

Az ELTE vezet

A legnépszerűbb felsőoktatási intézmények rangsorában most is a nagy egyetemek végeztek elől: az Eötvös Loránd Tudományegyetem után második lett a Debreceni Egyetem, harmadik helyen a Szegedi Tudományegyetem végzett.

Az idei felsőoktatási felvételi eljárásban először többen (összesen 81 ezren) jelentkeztek elektronikus úton a hagyományos, papír alapú jelentkezésnél. A felvételizők többsége most is három helyet jelölt meg. Egyvalaki viszont biztosra akart menni: a felvételiző a jelentkezési lapon 40 helyet jelölt meg. A legtöbb felvételiző 1992-es születésű, a legfiatalabb 1995-ös. A  legidősebb jelentkező 72 éves, aki a Szegedi Tudományegyetemen fizika szakára jelentkezett. Külföldről 2700-an adtak be jelentkezési kérelmet.

Pontváró bulik

Budapesten délután négy órától este tíz óráig a Millenáris Parkban ingyenes koncertekkel, beszélgetésekkel, szakmai programokkal várják a felvételizőket. Az Educatio Nonprofit Kft. hagyományos Pont Ott Partijának (POP) helyszínén felállított kivetítőn este nyolc órától ugyancsak nyomon követhetőek lesznek a felvételi ponthatárok, de a főváros mellett Pécsett, Szolnokon, Miskolcon és Debrecenben is lesz POP buli.

Így számolnak

A ponthatárok megállapítása számtalan tényezőtől függ. Többek között attól, hogy mekkora az államilag támogatott létszámkeret, hány fő vehető fel az adott képzési területre, arra hányan jelentkeztek, a felvételizők hányadik helyen jelölték meg, mekkora az intézmény kapacitása, továbbá függ attól is, hogy a jelentkezők mekkora pontszámot értek el. A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium készítik elő, konkrét ponthatárokat pedig egy matematikai algoritmuson alapuló szoftver állapítja meg.

A jelentkezők felvételi összpontszáma alapján a számítógépes rendszer szakonként országos rangsort állít, majd a legjobb teljesítményű jelentkezőtől kezdve elhelyezi őket az általuk első helyen választott felsőoktatási intézménybe és képzésre. Amennyiben egy-egy intézményben már betelt a felvehető összlétszám, az oda első helyen jelentkezett, a jelentkezői összpontszámokból álló rangsor szerint sorra kerülő diákokat már a második jelentkezési helyükre veszi fel, és így tovább. A folyamat addig zajlik, amíg az adott képzési területen, illetve képzésen el nem éri a felvettek száma az országosan felvehető létszámkeretet vagy az intézmény adott képzésre vonatkozó keretét. (Forrás: felvi.hu)