Feljelentette a gyöngyöspatai polgármester Balázs Józsefet

2011.07.21. 11:57 Módosítva: 2011.07.21. 13:49
Juhász Oszkár gyöngyöspatai jobbikos polgármester feljelentette a Központi Nyomozó Főügyészségen Balázs Józsefet egy rögzített telefonbeszélgetés miatt, amelyen a fideszes képviselő szerinte megfenyegette Gyöngyöspatát. Lázár János fideszes frakcióvezető szerint fejlesztési pénzek nem múlhatnak egy polgármester pártállásán.

Bűncselekmény gyanúja miatt Juhász Oszkár, Gyöngyöspata vasárnap megválasztott jobbikos polgármestere feljelentette a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Balázs Józsefet. Juhász Oszkár egy telefonbeszélgetés miatt tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen, amely közte és Balázs között zajlott a múlt héten.

A felvételen egyebek mellett az hallható - a Balázs Józsefnek tulajdonított mondatok között -, hogy "forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (...) Ezzel az írással vagy ezekkel a dolgokkal te ezeket a csapokat elzártad magad előtt".

A polgármester csütörtöki budapesti tájékoztatóján a fideszes politikus szavait úgy értékelte: Balázs József valójában Gyöngyöspatát fenyegette meg. Szerinte Balázs mondatai állampárti időket felelevenítő módon fenyegetést, hátrányos megkülönböztetést, háttérbe szorítást és diszkriminációt jelentenek a település lakóinak.

Juhász szerint a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Balázs József nemcsak parlamenti képviselő, hanem az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsnak is a tagja, államháztartásért felelős miniszteri képviselő, vagyis ő valóban "egy szavazat a pályázatok elbírálásánál".

A gyöngyöspatai polgármester azt mondta, hogy Balázs József egyik barátja szerdán burkoltan megfenyegette egy munkatársát, és kilátásba helyezte, hogy ha folytatják a nyilvánosság előtti közléseket, akkor annak "rossz vége lesz".

Még a választás előtt beszéltek

A kedden nyilvánosságra került, rögzített telefonbeszélgetés szerint Balázs József gyöngyösi fideszes képviselő azt mondta Gyöngyöspata vasárnap megválasztott jobbikos polgármesterének még a szavazás előtt, hogy a falu nem fog fejlesztési forrásokat kapni. Balázs József az Indexnek elismerte, hogy beszélt Juhásszal, de az szerinte arról szólt, hogy “együtt kell működni egy ilyen kis térségben”, és azt kifogásolta, hogy miért írt Juhász a személyét sértő módon.

Juhász Oszkár az Indexnek kedden azt mondta: a beszélgetés múlt héten, a vasárnapi választás előtt történt. Balázs hívta fel, mert sérelmezte, hogy Juhász lejárató írást közölt róla. Juhász szerint Balázs hangneme fenyegető volt, ezért egy másik készülékkel elkezdte rögzíteni a beszélgetést.

Nem számít a polgármester pártállása

"Fejlesztési pénzek egy polgármester pártállásán nem múlhatnak, csak az ő személyes és az általa irányított testület felkészültségén, vezetői képességein" - mondta Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az elmúlt napok Gyöngyöspatát érintő ügyeivel kapcsolatban.

Lázár azt mondta, hogy a megbántottság, a felindultság vagy a csalódottság sokszor rossz mondatokat ad az ember szájába, és a jogos felháborodásból is születhetnek jogtalan mondatok. Ám a legnagyobb baj sosem az - folytatta -, ha rossz mondatok szaladnak ki az ember száján, hanem az, ha azokat utólag, tiszta fejjel sem teszi rendbe. "Mi azonban ezeket a mondatokat rendbe tesszük" - hangsúlyozta.

A Fidesz álláspontja az, hogy a kormánypártnak nem szövetségese a Jobbik, nem szövetségese Juhász Oszkár, hanem Gyöngyöspata, az ott élő emberek a szövetségesei. A kormány szemében nincsenek "piros", "narancsszínű" vagy "barna", csak "piros-fehér-zöld" települések, mondta.

Lemondásra szólították

A Jobbik kedden lemondásra szólította fel Balázs Józsefet, az ellenzéki párt szerint ugyanis a Heves megyei politikus fenyegetőzött, zsarolt, visszaélt hatalmával. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján lejátszott egy telefonbeszélgetést, amely közlése szerint Juhász Oszkár és Balázs József között zajlott a múlt héten. Az LMP is úgy vélte, hogy Balázs József méltatlanná vált a képviselői mandátumra, ha nem tudja hitelt érdemlően cáfolni a telefonbeszélgetés során elhangzott állításait.

Az ügyet Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közleményben akkor úgy kommentálta, hogy "nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek".

Juhász Oszkár a Jobbik-elnök Vona Gáborral közös hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Balázs József azzal fenyegette meg őt, hogy Gyöngyöspata nem fog pályázati pénzeket nyerni a Jobbik vezetése alatt. Balázs József aznap nyilatkozva visszautasította, hogy megfenyegette volna Juhász Oszkárt.