Sok helyen még mindig nincs áram

2011.07.21. 10:55 Módosítva: 2011.07.21. 11:08

Összesen 69 ezer család maradt áram nélkül hosszabb-rövidebb időre az elmúlt napokban dúló viharos időjárás miatt. A kemény időjárás főképp Pest, Bács-Kiskun, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyét sújtotta, ebben a négy megyében sok ház lakhatatlanná vált.

Az indafotósok képei a júliusi viharokról
Az indafotósok képei a júliusi viharokról

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön azt közölte: az országon hétfő estétől átvonuló vihar miatt főként leszakadt faágakat és kidőlt fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk, de volt, ahol esővizet szivattyúztak és épületekben keletkezett károkhoz vonultak ki. Csak szerdán a tűzoltóknak országszerte 1247 esetnél kellett beavatkozniuk. Három embert például egy olyan gépjárműből kellett kimenteniük, amelyre rádőlt egy fa; mindhárman könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Jász-Nagykun-Szolnok megye két településén összesen 21 embernek kellett elhagynia a házát, mert az a vihar okozta károk miatt életveszélyessé vált (Alattyánban három lakóépületből 16 embert, Jászkiséren egy házból 5 lakót telepítettek ki); valamennyien rokonoknál szálltak meg. A Pest megyei Nagykőrösön a Petőfi Sándor Általános Iskola tetőszerkezetét megrongálta a vihar. Az iskolában táborozó száz gyereket és kísérőiket a település másik iskolájában helyezték el. Heves megyében Tarnazsadányban nyolc, Halmajugrán hat, Tarnaőrsön négy, Erken két embert kellett kitelepíteni, összesen hét lakóházból. Erken ketten a Máltai Szeretetszolgálat által biztosított lakásban, a többiek a településeken élő rokonoknál szálltak meg.

A vihar miatt a Gyöngyös körzetében lévő Mátrai Erőmű Zrt. hármas és négyes blokkja távvezetéki üzemzavar miatt szerdán automatikusan leállt, emiatt 29 ezer fogyasztónál nem volt áram. Délután négy órakor az erőmű mindkét blokkját újraindították, így este kilenc órára elérték a normál üzemi teljesítményt - írta az OKF. Heves megyében számos helyen hosszabb-rövidebb ideig szüneteltek a közműszolgáltatások. Több településen az áramkimaradások miatt a vízellátás is akadozott, illetve leállt, de azt szerda estig mindenhol sikerült helyreállítani.

Átvonuló vihar Baranya megyében - olvasóink képei az ítéletidőről
Átvonuló vihar Baranya megyében - olvasóink képei az ítéletidőről

Az áramszolgáltatást viszont, amelynek a kimaradása korábban csaknem hetvenezer fogyasztót érintett, szerda éjfélig  tízötezer háztartásban nem sikerült visszaállítani. Bács-Kiskun megyében ötezer, Heves megyében háromezer, Jász-Nagykun-Szolnok megyében háromszáz, Pest megyében pedig hatezer fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás éjfélkor. A szolgáltatók azóta is folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.