A strandok közel felével vannak gondok

2011.07.21. 15:40
A hazai strandok 57 százaléka kifogástalan állapotban van, a többinél apróbb hiányosságokat talált a tisztiorvosi hivatal. Gyakran nincs úszómester, töredezett a burkolat, sok a rágcsáló és a parlagfű, hiányzik a vészcsengő a szaunából, és a víz minősége is sok helyen kifogásolható, de fertőzés nem történt a medencék vize miatt.

Az időszakosan nyitva tartó strandokon a leggyakoribb probléma, hogy a medencék töredezett burkolata balesetveszélyes, kevés a szakképzett munkaerő, főként nincs elég úszómester. Előfordul, hogy a strandokon elszaporodnak a rágcsálók, és parlagfű, de volt már olyan probléma is, hogy a szaunából hiányzott a vészcsengő - derült ki az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának júliusi jelentéséből, amely a szezonálisan működő medencés fürdőhelyekről készült.

Jelenleg 613 strand működik Magyarországon. Ezek kétharmadát vizsgálták meg. Az ellenőrzésen figyelembe vették a strandok állapotát, a vízminőséget és az adminisztratív feladatok elvégzését is. A július elejéig megvizsgált strandok több mint fele teljesen rendben volt, a strandok egyharmadán csak egy-egy hibát találtak, melyet a figyelmeztetés után gyorsan ki lehetett javítani. A strandok 13 százalékával volt egyszerre több gond is.

A tisztifőorvosi hivatal emberei a forgalmas napokon az esti órákban vettek mintát a kifolyó vízből, és ezt elemeztték. A korszerűtlenebb, úgynevezett töltő-ürítő medencék felének vize volt kifogásolható, míg a modern vízforgatós rendszerűeknek csak 20 százaléka volt problémás. Az ÁNTSZ ilyen esetekben figyelmezteti az üzemeltetőt, hogy figyeljen oda a vízminőségre, de a helyzet egyik strandon sem volt olyan súlyos, hogy le kellett volna ereszteni a medencét, vagy bezárni a strandot, mondta Kovács Márta a tisztifőorvosi hivatal közegészségügyi főosztályának vezetője. Idén nem érkezett bejelentés megbetegedésről, vagy olyan járványról sem, amit valamelyik medence vize okozott volna.

A medencék tisztaságának megőrzéséhez a vendégek is hozzájárulnak azzal, ha az előírást betartva lezuhanyoznak a medence használata előtt, és használják a lábmosókat, és főként azzal, hogy betegen, lázasan nem mennek be a medencékbe – hívta fel a figyelmet Szabó Enikő, helyettes országos tiszti főorvos.

A szezonálisan működő fürdőhelyek állapota, és a vízminőség egy kicsit javult tavaly óta – foglalta össze Kovács Márta a vizsgálatok eredményét.