Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elsüllyedt a magyar Titanic megavízipark

2011.07.22. 08:54
Nagytarcsa után Gyálon sem lesz Titanic vízipark, ahogy korábban Kistarcsán, Sóskúton és Tárnokon sem indították el a 30-60 milliárdosra álmodott beruházást. Az ötletgazda az ígéreteket bő kézzel osztotta az érintett önkormányzatoknak és cégeknek, pénzt azonban nem tudott felmutatni. Átverést, szélhámosságot emlegetnek.

A Titanic megavízipark építése sehogy sem áll, tájékoztatta az Indexet Pánczél Károly, Gyál alpolgármestere. Elmondta, bő egy évvel ezelőtt jelentkezett egy projektcég, a Titanic Waterpark Zrt. képviselője, tárgyalások voltak, de az előszerződésig sem jutottak el.

Gyált ki lehet húzni a helyszínek közül, közölte lapunkkal Horváth Mihály, az ingatlanforgalmazással foglalkozó Horwat Kft. vezetője, akinek 60 hektáros ingatlanát szemelték ki a célra. Horváth hozzátette, a projektcég vezetőjét, File Lászlót inkább nem is akarja minősíteni.

Gyál külterületén, az M5 és M0 autópálya kereszteződésénél megavízipark tengerparttal, Titanic hajótest, 600 szobás öt csillagos hotel, élményszínház, üzletek sokasága, egészségközpont, autószalon és állandó kiállítás, Guinness múzeum, Guinness park, Madame Tussauds panoptikum, jégpálya, virtuális állatkert épül 2012-re, kürtölte világgá a szenzációt 2009. decemberi számában a Gyáli Újság.

Pápai Mihály polgármester a lapban azzal is eldicsekedett, hogy a befektető a terület minden egyes négyzetmétere után 560 forinttal támogatja a várost, valamint ötszázmillió forint támogatást ad egy sportcsarnok építéséhez. A képviselőket annyira elkábította az ajánlat, hogy egy kézzelfogható hasznot kínáló Tesco-fejlesztést is hátrébb soroltak, amitől így el is eshetnek.

Horváth Mihály lapunknak elmondta: a reménybeli befektető felbukkanása a legjobbkor jött, ugyanis a 60 hektáros, tó melletti, termálvízzel is ellátott terület után spanyol befektetők is érdeklődtek, de a válság hírére kivonultak az országból. Végül azonban kiderült, hogy a Titanic nem tud pénzt felmutatni, így kútba esett az üzlet.

A Gyáli Újságban megjelent kép Eiffel toronnyal, hajófarral
A Gyáli Újságban megjelent kép Eiffel toronnyal, hajófarral

A gyáli végállomásig számos pofára ejtett önkormányzaton keresztül lavírozott a Titanic-projekt. A nagytarcsai önkormányzat is fellelkesült az üzleten. Mint a polgármesteri hivatalban megtudtuk, nagy reményeket fűztek eleinte a tervhez. Itt egy ipari parknak szánt területet pécézett ki a projektvezető.

Megkerestük az ingatlan gazdáját, a Berdó-Plus Kft.-t, amelynek vezetője úgy minősítette a történteket, hogy "az egy becsapós história volt". A területet megvásárolta volna a Titanic, egy előzetes szándéknyilatkozat is született, de pénz hiányában nem lett belőle semmi. A Berdó-Plus vezetője felszámolási eljárást indított a Titanic Waterpark ellen, amelynek ügye másodfokon a napokban folytatódik.

Az ügyet ismerőktől megtudtuk, Nagytarcsát a kistarcsai önkormányzat "hülyítése" előzte meg, amelynek testülete döbbenten állt azelőtt, hogy a messiásként várt vállalkozó egyszer csak eltűnt, és telefonon sem tudták utolérni.

File László Sóskutat és Tárnokot is végighaknizta az ötlettel, de ezek a települések nem lelkesedtek eléggé. (A sóskúti bemutatkozásról szóló jegyzőkönyvet itt olvashatják.) Ebben File László az Internettudakozó.hu Kft. igazgatójaként adja elő az ötletet, és ijesztgeti a képviselőket az egymilliós látogatói adattal.

Információink szerint a beruházás motorja egy rejtélyes angol (korábban amerikai) befektetőcsoport lett volna, amely hajlandó lett volna pénzt áldozni az ötletre, ha a projektcég fel tud mutatni egy megfelelő területet, egy ahhoz tartozó előszerződést, valamint egy (a projektgazda által 50 millió forintosra becsült) megvalósíthatósági tanulmányt. (2009-es sajtóhírek a partnerek között tüntettek fel három amerikai céget, a White Water Westet, a Landmarkot és az ITEC-et, valamint mellettük a török Polint, és a Strabagot is.)

A területeket még csak-csak kijelölték, a megvalósíthatósági tanulmány azonban nem akart összejönni. Értesüléseink szerint a projektcég számos kivitelező céget, vállalkozót megkeresett, hogy dobják össze a megvalósíthatósági tanulmány árát, és övék lesz az építkezés, de azt nem tudni, sikerült-e meggyőzni őket.

A Hírességek fala a projekt honlapjának illusztrációja szerint
A Hírességek fala a projekt honlapjának illusztrációja szerint

A projektcég másik bevételi forrása az úgynevezett Hírességek fala tégláinak értékesítése lett volna, a projekt honlapja szerint ilyen módon: "Bizonyára Ön is szeretné, hogy nevét kőbe vésve egy másik, esetleg hazai híresség vagy külföldi filmcsillag mellé tehetné, és ezt az utókor megtekinthetné. A hírességek falát majd milliók látják, és miközben kedvencüket keresik, az Ön nevét, cégnevét, márkanevét, webcímét elkerülhetetlenül észrevehetik. Önnek semmi mást nem kell tenni, mint hozzájárulását adni és helyet vagy helyeket választani. Tervezett névre gravírozott elem kb. 50 000 db."

50 és 200 ezer forintos téglajegyek

Az értékesítésről egy résztvevő így számolt be: "Az egész úgy kezdődött, hogy 2009 márciusában több száz jelentkező közül kiválasztottak 9 embert, hogy sales managerként részt vegyenek a Titanic Waterpark állítólagos reklámfelületeinek értékesítésében. A dolguk az volt, hogy a Waterpark területén értékesítsék az úgynevezett hírességek falának tégláit. Ezeken a téglákon lettek volna felírva a cégek nevei, akik szponzorálnak egy bizonyos ott felírt személyt, sportolót színészt. 50 és 200 ezer forint közt voltak az árak. De voltak arany szponzorok is, akik 1 millióval is támogatták volna. Persze mivel semmi konkrétum nem volt, még a telek se volt megvéve, így jogosan senki se ugrott be, mindenki várakozó állásponton maradt."

A projekt honlapjának illusztrációja szerint így kerülhetne Madonna mellé a Kométa 99. Zrt., Michael Jackson téglája mellé a Győri Keksz Kft. vagy George Michael mellé az Euromédia Bt. A honlap egyébként büszkén számol be 205 (közöttük az MTM-SBS Televízió Zrt. vagy a Sanoma Budapest, sőt a Porsche Hungária mint arany vagy a Brokernet mint platina fokozatú) támogatóról.

A budapesti székhelyű Titanic Waterpark Zrt.-t 2009 januárban, ötmillió forintos jegyzett tőkével alapították. A főrészvényes File László, a vezérigazgató pedig Tárkányi Zsolt. A projekt honlapján már a Titanic Invest Zrt. szerepel projektcégként.

File Lászlót többször próbáltuk elérni, hogy merre tervezi megint a Titanic megavíziparkot felépíteni, de nem sikerült beszélnünk vele.