Indexen a Szakálla Volt Kender Program!

2011.07.24. 17:37
Országunk kátyúba rekedt szekerét csakis a parasztság húzhatja ki a gödörből, ismerte fel a kormány és az Index. Szakértő csoportunk az eddig megvalósult dinnyeprogramon és a nyúlpolitikai fordulaton túl az alábbi nyolc ponton avatkozna be a mezőgazdaságba. Az ország érdekében.

A termelő parasztságban látszik megtalálni a kormány az ország felemelkedésének zálogát. Erre utal, hogy Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter személyesen kampányolt a dinnyefogyasztás növeléséért, mondván, a gyümölcs nagyon egészséges, igazán ehetne mindenki eggyel többet. A dinnyéhez jutás megkönnyítését a Fidesz egyik vezére, Kósa Lajos által vezetett Megyei Jogú Városok Szövetsége is támogatja, kedvezményes árusítóhelyek kijelölésével.

Hasonló fordulat állt be a nyúlpolitikában is, a szegény családok tenyésznyulakhoz jutását két államtitkár, V. Németh Zsolt és Czomba Sándor is felkarolta. A Nyúl-unk a munkáért című program nevelni is akar, mégpedig arra, hogy "rendszeres, folyamatos munkával az ember képes sorsát irányítani, élelmet termelni, e tevékenységgel el lehet indulni a vállalkozóvá válás, az öngondoskodás, a társadalmi felemelkedés útján". Támogatásunk teljes.

Mi az Indexnél úgy érezzük, ez kezdetnek nem rossz, de még kevés. Következzenek javaslataink a magyar agrárium felfuttatására!

1. Uj Péter Halat–Hálót Program az Ésszerű Halgazdálkodásért

"Ne halat adj a szegénynek, hanem tanítsd meg hálót szőni" – tartja a kínai mondás. Kína pedig – mint azt a miniszterelnök, Orbán Viktor is kifejtette – példát mutathat a válságba került Nyugatnak. Mi pedig Kínának, így javaslatunk két oldalról közelít a problémához. Adjunk hálót a szegénynek, de halat is hozzá, hogy legyen mit kifognia vele. A halhús nagyon egészséges. Gazdag B vitaminban és Omega-zsírsavakban, amelyek akár pesszimizmusra hajlamos kedélyállapotunkat is javíthatják. A program folyományaként a könnyűipar húzóágazatává válhat a hálógyártás, munkát adva a képzetlenebb rétegeknek.

2. Szakálla Volt Kender Program a Magyar Könnyűiparért és az Energiafüggőség Ellen

Az rendben van, hogy hálót szövünk, de miből? Az ötvenes években ugyan folyt kísérletezés a magyar gyapottal, de az intenzív művelésű növénynek nem igazán fekszik itt a klíma. Annál inkább a gyomként is kiirthatatlanul szaporodó kendernek, ami hagyományos alapanyaga a magyar textilgyártásnak. Nem is beszélve a kender járulékos hasznáról. A növényből bioüzemanyag-gyártáshoz használható olaj sajtolható, biomasszaként áramtermelő erőműveket láthat el. Kis politikai bátorsággal virágának fogyasztása is legalizálható lenne, ami a turizmust is felfuttathatná. Magyarország a gyógyvizek országa is, és van-e jobb annál, mint betépve áztatni megfáradt csontjainkat a meleg vízben?

3. Együtt a Máktermesztőkért és a Mákos Bejgli Külföldi Legalizálásáért

Ha volna politikai bátorságunk a marihuána legalizálásához, következő lépésként felfuttathatnánk a magyar máktermesztést is. Az EU-csatlakozást megelőző parahullám egyik népszerű eleme volt, hogy illegális lesz a bejgli, ami nélkül nehéz elképzelni a karácsonyt. Most, a válságos időkben a máktermesztés felfuttatásával nemcsak a bejglibombát hatástalaníthatnánk, de Európa fájdalomcsillapító-nagyhatalmává tehetnénk az országot. Ez már csak azért is jó lenne, mert ha netán a Hálót–Halat Program sikerei ellenére se növekedne számottevően a halfogyasztás, és vitamin- és omegazsírsav-hiányos népünk továbbra is szomorkás lenne, kéznél lenne a heroin.

4. Egy Tálból Cseresznyézünk Program a Társadalmi Kohézió Elősegítésére és a Cseresznyefogyasztás Népszerűsítésére

A mezőgazdaság feltámasztása nem pusztán gazdasági célokat szolgál. Társadalmunk szövete megbomlott, falvainkban egymással szemben álló csoportok alakultak ki, a közösségek felfoszlottak. Mi más hozhatná össze az embereket, ha nem egy magköpő versennyel feldobott közös cseresznyézés? El kell hárítani a cseresznyekereskedelmet béklyóba kötő bürokratikus akadályokat is.

4/B Cigánymeggy Alprogram a Társadalmi Felzárkóztatásért

A CaPTF az ETCSPTKECSN alprogramja. Javasoljuk, hogy az utcára kilógó ágakról leszedegetett meggy (cseresznye) külön engedély nélkül is árusítható legyen helyben.

5. E/!

Vagyis eperterv! Gyorsuló világunkban nem ritka, hogy a fiatalok "virtuális világokban" keresnek menedéket, naphosszat számítógépükön, mobiltelefonjukon "lógnak". Nem csábítja őket a valóság, a virágzó rét, a tavasz fuvallatai. Őket célozza a már nevében is "trendi", a termék "szexiségét" hangsúlyozó programunk. Az E/!-t blogokon, sőt a Facebookon és a manapság népszerű "csiripelő" oldalon, a Twitteren is népszerűsítenénk. A kampány arcai: Szamóca Károly és Epres Panni.

6. Klónok Háborúja Program A Valóban Magyar Paradicsomért

Legyen import vagy hazai, melegházi vagy szabadon termett, Magyarországon ma csak egyféle paradicsomot lehet venni. A fényes, kerek, kemény, csábítóan vastag és élénkpiros, viszont legjobb esetben is ízetlen holland klónt. Pedig a paradicsom legyen ronda és finom. Vissza a kicsi, narancssárgás nyaffadtakat! Vissza a szabálytalan Lucullusokat! Az almával ugyanez a helyzet, a fokhagymával dettó. És arra emlékeznek, amikor a lilahagyma még édes volt?

7. B-terv A Sertésbomba Végső Hatástalanítására

Az ízetlen paradicsomnál talán csak a halízű gyári karajt, a halliszttel táplált csirkét és a növekedési hormonnal hízlalt pulykát utáljuk jobban. Akkor már tényleg inkább a nyúl, amire a szerkesztőség több vezető beosztású munkatársa amúgy is esküszik. A gasztronáci szekció képviseletében Tamás Bence Gáspár a gyöngytyúkprogram, a folyami rák- és kagylóprogram, a birka- és bárányprogram beindítását javasolta. A fiatalabb korosztályok elérésére kabalafigurának Shon Kát, a mangalicát javasoljuk, aki azt is jól példázza, hogyan válhat rövid évek alatt tömegtermékké egy évtizedekig elhanyagolt fajta.

8. Levendula Program a Magyar Mediterránumért

A levendula olyan unalmas növény, hogy hirtelenjében egy sort sem tudnánk idézni a magyar irodalmi korpuszból, ami róla szólna. A programot szakmai bizottságunk egyetlen kertészmérnök szakembere javasolta, tudományosan száraz érvelése szerint a globális felmelegedés miatt "hazánk pár évtizeden belül aszályos, mediterrán vidék lesz". Jól mutatna a mindent beborító repceföldek sárgájában pár lila folt.

Melyik programot valósítsuk meg azonnal?