Tanúként idézték be Vadai Ágnest

2011.07.26. 16:14
Tanúként idézte be Vadai Ágnest a katonai ügyészség. A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke keddi sajtótájékoztatóján agyrémnek minősítette az idézésben foglaltakat.

A politikus elmondta: korábban levélben kérte a megbízott katonai főügyészt, hogy a volt titkosszolgálati vezetők ügyében szüntesse meg a dokumentumok titkos minősítését, és küldje meg a nemzetbiztonsági bizottságnak az eljáró ügyészek névsorát. Az ügyészség a kérést elutasította, és arról tájékoztatott, hogy a dokumentumokat nem ő minősítette - tudatta Vadai Ágnes.

A képviselő beszámolt róla, hogy ezután újabb, szigorúan titkos minősítésű levelet kapott a katonai ügyészségtől, amelynek minősített adatot nem tartalmazó melléklete egy tanúidézés volt augusztus 11-re.
Elmondta, a dokumentumból nem derül ki, hogy a benne megfogalmazott bűncselekmény elkövetésével kit gyanúsít az ügyészség. Hozzátette: a levél tartalmát "először meghökkentőnek, majd nevetségesnek, agyrémnek" találta.

Kérdésére, hogy az idézés összefüggésben van-e az államellenes bűncselekménnyel gyanúsított volt titkosszolgálati vezetők ügyével, Vadai úgy felelt: még ez sem egyértelmű.

A szocialista politikus elmegy a tanúkihallgatásra, de úgy véli, az ügyészség "a tűzzel játszik". "Legyen világos mindenki számára, hogy semmiféle fenyegetéssel nem lehet megállítani vagy elhallgattatni" - fogalmazott.