Belenyugodott a kisajátítási árba Érd

2011.07.28. 15:40
Hosszú huzavona után aláírta az ingatlan-kisajátítási megállapodást Érd önkormányzata és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A két oldal között az érdi Harkály utcai óvoda miatt alakult ki ellentét, az intézmény a Kelenföld és Tárnok közötti vasútvonal új vágányainak nyomvonalában fekszik, ezért vált szükségessé a kisajátítás, de az önkormányzat az új óvoda felépítésének árát szerette volna megkapni az állami cégtől.

Csütörtökön megszületett az egyezség az érdi városvezetés a NIF Zrt. között: 2012. március 31-ig maradhatnak gyerekek az érdi Harkány óvodában. Az önkormányzat vállalta, hogy addigra saját költségén felépít egy új óvodát.

A megállapodást több éves vita előzte meg. Az önkormányzat ugyanis több mint 100 millió forintot tartott volna reálisnak az ingatlan kisajátításáért, sőt még az is felmerült, hogy a város ellenáll a hivatalos kisajátítási kísérletnek.

A két fél nem tudott megegyezni az áron, ezért végül a közigazgatási hivatal által meghatározott 61 millió forintért kell átengedni a területet a vasútberuházásnak. Érdet is keresztezi az a 120 milliárd forintos uniós beruházás, amely során felújítják, és új, párhuzamos vágánnyal kibővítik a Kelenföld és Tárnok közötti vasútvonalat.

A NIF közleménye szerint a megállapodás értelmében a cég biztosítja, hogy a város 2011. július 29-étől 2012. március 31-ig az kizárólag a kötelező óvodai feladatok ellátása céljából térítésmentesen továbbra is használhassa a Harkály utcai óvodát. A NIF vállalta, hogy az ingatlannal közvetlenül szomszédos területen a szükséges vasúti töltésszélesítési munkálatokat a lehető leggyorsabban elvégzi, így a gyermekek biztonságos elhelyezése és a vonalbővítés is biztosítható

Az ideiglenesen tovább működő óvoda áttelepítési kötelezettségének az önkormányzat 2012. március 31. napjáig maradéktalanul eleget tesz, és ezzel a nappal az ingatlant – ingóságaitól kiürítve – a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kizárólagos birtokába visszaadja.