Az ügyészség szükségtelennek látja a tibetiek elleni fellépés vizsgálatát

2011.08.04. 17:35

Nem indokolt hivatalból vizsgálatot indítani a bevándorlási hivatal és a rendőrség tibetiekkel szembeni fellépése miatt, közölte a Legfőbb Ügyészség.

Hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a rendőrség is törvényt sérthetett, azt Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa állapította meg csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében, amiben arról ír, hogy a tibetiekkel szembeni rendőrségi fellépés ellentétes volt a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, de sértette a szabad véleménynyilvánításhoz és az emberi méltósághoz való jogot is.

A bevándorlási hivatal pedig a Magyarországon élő külföldiek számához képest aránytalanul sok tibetit rendelt be ellenőrzésre azon a két napon, amikor a kínai kormányfő, Ven Csia-pao az országba látogatott. Az ombudsman szerint ezzel megsértették a hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

A rendőrség a látogatás mindkét napján fellépett a kínai politikát bíráló tibeti emigránsokkal szemben, a bevándorlási hivatal pedig adategyeztetésre hívta be a tibetieket, akiknek így nem állt módjukban tüntetéseken részt venni.