Botond, Mózes
EUR 389,47 Ft
USD 373,92 Ft
12 °C
29 °C

Tavaly 45 rendkívüli esemény történt a bíróságokon

2011.08.06. 14:07

Összesen 45 rendkívüli esemény történt a bíróságokon tavaly, mindemellett csökkent a  bírósági épületek előtti fenyegető jellegű demonstrációk száma, és kevesebbszer rongálták meg szándékosan az épületeket - derül ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) múlt évi beszámolójából, amelyet a héten nyújtott be a testület a parlamentnek.

Tizenhét bombariadót regisztráltak, kétszer fenyegettek meg bírákat, két bírósági épületrongálás és 18 egyéb cselekmény történt. Az OIT beszámolójában rögzítette: az okokat elemezve elmondható: az említett események kezelésére vonatkozó bírósági intézkedések segítették, hogy az elmúlt két évben a bírákkal szemben tettlegességre, konkrét fizikai bántalmazásukra nem került sor.

Hozzátették: ez nem jelenti azt, hogy a bírákat ne rágalmaznák, sértegetnék, fenyegetnék. Az ilyen jellegű cselekmények több alkalommal kimerítették a rágalmazás és a becsületsértés törvényi tényállását.

Az OIT szerint indokolt megemlíteni, hogy 2010-ben csökkent a bíróságok épületei előtti fenyegető jellegű demonstrációk száma, kevesebbszer rongálták meg szándékosan az épületeket. Ehhez hozzájárult az is, hogy a tárgyalt ügyek ismeretében a vezetők és bírák előzetesen felmérték a várható kockázatokat, mozgósították a rendőri szerveket és a bíróságokon a biztonsági személyzetet.

A testület fontosnak tartotta felhívni a figyelmet az események eddigi rendszerezésébe nehezebben illeszthető új formákra is. Ilyenek közé sorolták például az informatikai úton várható zaklatásokat, illetve ezzel kapcsolatosan a bírák személyének és a bírósági adatoknak a megvédését, amelyekről az OIT a közelmúltban ajánlást adott ki.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek