Géza
-11 °C
-4 °C

Tanúként hallgatták ki Draskovics Tibort

2011.08.08. 13:30
draskovics tibor

Tanúként hallgatta ki az ügyészség Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert és Karl Imre volt szocialista országgyűlési képviselőt hétfőn. A gyanú szerint a Paksi Atomerőmű 48 millió forintot fizetett ki egy értéktelen tanulmányért; a megbízás aláírása idején Draskovics Tibor a tulajdonos Magyar Villamos Művek igazgatóságának elnöke, míg Karl Imre a testület tagja volt.

A Paksi Atomerőmű a reaktorbővítés lehetőségeiről rendelt meg tanulmányt 2008-ban az Esplanade Hungary Tanácsadó Kft.-től, de a gyanú szerint a dokumentumot, amiért az atomerőmű 48 millió forintot fizetett, részben korábbi, a Magyar Tudományos Akadémia és a Központi Fizikai Kutató Intézet munkatársai által készített anyagokból ollózták össze.

Az ügyben július elsején különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg Molnár Lászlót, a Paksi Atomerőmű vezérigazgató-helyettesét, aki 2008 februárjában aláírta a megbízási szerződést és igazolta a teljesítést.

A megbízást elnyerő Esplanade Kft. székhelye ugyanabban az Andrássy úti házban van, ahová az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft., az FTC korábbi tulajdonosa van bejelentve, a két cég vezetése pedig közös. Az MVM mindenben együttműködik a rendőrséggel, az Esplanade Kft. későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Az MTI értesülései szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda az MVM további 10 szerződését is vizsgálja, több ügyben ezek közül jogsegélykérelemmel fordultak a külföldi hatóságokhoz is.