Címlapon védte meg a Magyar Nemzet Nyitrait

2011.08.11. 10:34
Álhírnek minősítette a Magyar Nemzet, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hamarosan kezdeményezi Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkárt menesztését. A küszöbön álló személycseréről a Magyar Hírlap írt szerdán, a Magyar Nemzet szerint azonban a cikket üzleti érdekek diktálták, mivel az államtitkár által vezényelt állami beruházások egy multicég vezetésének számításait erősen keresztbe húzhatják. A nagyobbik kormánypárti napilap védelmét a Fideszben úgy értelmezik, hogy Simicska Lajos teljes mellszélességgel kiállt az államtitkár mellett.

„Kormányzati körökben egyértelműen kacsának minősítették a Magyar Hírlap tegnapi értesülését, amely szerint a közeljövőben Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezheti Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár felmentését.” – írta csütörtöki számában laptársa információiról a Magyar Nemzet. A jobboldali napilap hosszú, főhelyen szereplő cikkben állt ki Nyitrai mellett, azt állítva, hogy a felmentésről szivárogtatott híresztelés „minden alapot nélkülöz”, és kizárólag arra szolgál, hogy megpróbálják „befolyásolni a kormányzat nemzeti informatikai és telekommunikációs stratégiai terveinek beindítását, végrehajtását”.

A Széles Gábor médiacsoportjához tartozó Magyar Hírlap szerdán nem hivatalos információra hivatkozva írta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál felmerült Nyitrai távozása, és Fellegi Tamás tárcavezető az Orbán Viktorral folytatott négyszemközti tárgyaláson rögtön kezdeményezheti is államtitkára felmentését.

Nyitrai Zsolt
Nyitrai Zsolt

A Simicska Lajossal jó kapcsolatot ápoló Magyar Nemzet viszont azt állítja, hogy a meglebegtetett menesztés elsősorban egy telekommunikációban érdekelt nagyvállalat és a mögötte álló üzletemberek érdekeit szolgálhatta. A lap szerint ez a cég minden bizonnyal a multinacionális hátterű Magyar Telekom lehet.

A közigazgatási szervek informatikai összekapcsolását szolgáló gerinc- vagy alaphálózat ugyanis jelenleg főként a Magyar Telekom tulajdonában van. A Nyitrai által képviselt nemzeti infokommunikációs stratégia viszont nemzetbiztonsági és pénzügyi megfontolásokra hivatkozva azt célozza, hogy a hálózat többségi, illetve kizárólagos állami befolyás alatt legyen. A Telekomot így az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek válthatja, amely a Magyar Nemzet szerint szintén meg tudná oldani az alaphálózat működtetését.

Az infokommunikációs stratégia megvalósulása akár tízmilliárdos bevételtől is megfoszthatja a Telekomot, amelynek az év végére lejár az alaphálózat működtetésére vonatkozó szerződése.

A Magyar Nemzet cikke arra is kitér, hogy a Kopint Datorgnál készült tervek sincsenek összhangban az államtitkár által megszemélyesített stratégiával. Az állami tulajdonban lévő informatikai cégnél ugyanis állítólag szintén fenntartanák a magánérdekeknek kedvező állapotokat.