Nem nagyon drágulnak a tankönyvek

2011.08.11. 13:27

Nem, vagy csak csekély mértékben változnak a tankönyvek árai az idei tanévben, jelentette be Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára a Száz méteres polcon férnének el a tankönyvek! címen tartott csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón.

A tankönyvpiac rendjéről szóló törvény alapján a nemzeti erőforrás miniszter árkorlátot állapított meg. A legolcsóbb kiadvány 111 forint a legdrágább 3280, így az elsősök számára a tankönyvcsomag összege 6482 forint lehet. A tankönyvtámogatásokat a kormány 20 százalékkal emelte, így az összeg tízezerről tizenkétezerre emelkedett.

Az állam feladata a tankönyvterjesztés központi koordinálása, mondta a helyettes államtitkár és a jelenleg piacon futó 4500 könyvnél sokkal kevesebb lesz a következő években egy konszenzusos kerettanterv alapján. A hosszú távú tervek között szerepel a könyvek ingyenessé tétele valamint kölcsönözhetősége és a tankönyvgyártás átállása a tartós könyvek felé. A régebbi törvények formai szabályozásain kívül fontosnak tartanák a tartalom szabályozását, de ezt nem szigorításként kellene felfogni, hanem a tanagyag gyakorlati élet felé való eltolásában.

Az önkormányzatok fizetésképtelenségével kapcsolatban Gloviczki elmondta, hogy bár nagy problémát okoz a tankönyvkiadók és az önkormányzatok közötti konfliktus, de a minisztérium csak külső szemlélő ebben a kérdésben. Elvileg nem fordulhat elő, hogy bárki is könyv nélkül maradjon az ősszel, mondta a helyettes államtitkár.