Szobrot építenek más szemetéből

2011.08.11. 13:34

Huszonkét érvényes pályázat érkezett a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságra különböző profilú alapítványoktól és szervezetektől, olvasható a kormany.hu-n.

A pályázat célja, hogy a megnyert pályázók felszámolják a környezetükben lévő illegális szemétlerakókat. A tárca a közterületen lévő hulladékok felszedését és tisztítását támogatja, továbbá olyan oktatási, tájékoztatási programokat is, amelyek szemléletváltásra ösztönzik az embereket, és felhívják a figyelmüket a törvénytelen szemétlerakás okozta károkra.

A minisztérium elmondása szerint közel ezer illegális hulladéklerakó létezik Magyarországon, de a feltérképezés még nem fejeződött be. Jelenleg ateszedd.hu-n önkéntes alapon bárki feltölthet képet és helyleírást a lakókörnyezeténél található szemétlerakókról. A Minisztérium tervezi még légi felvételek készítését is a lerakókról. A pályázatokról a VM értékelő bizottsága dönt legkésőbb december végéig amelyre 45 millió forint áll rendelkezésre.

A megkérdezett alapítványok legtöbbjének a fő orientációja a környezetvédelem, de akad közöttük sport és kulturális szervezet vagy éppen polgárőrség is.

Az Index kérdésére a Tokod Nagyközségért Alapítvány ügyintézője azt válaszolta, hogy a megnyert pénzzel folytatnák a megkezdett környezetvédelmi elképzeléseket. A településen található illegális szemétlerakók mellett az alapítvány figyelmet fordítana továbbra is a lakosság szelektív hulladékgyűjtésére és a környezettudatossággal kapcsolatos rendezvények és oktatások szervezésére.

Egy másik szervezet, az Oázis Kulturális és Szabadidős Egyesület elnöke Balogh László azt mondta, hogy bár az alapítvány fő profilja a kultúra, mégis jelentkeznek minden olyan pályázatra, ami segíti a települést. A sikeres pályázat esetén az önkormányzattal és más cégekkel közösen szeretnék felszámolni a több mint tíz illegális szemétlerakót, ezenkívül a pénzt felhasználnák egy flashmob akció keretében. Az akció lényege, hogy a település tagjai egy adott napon ki menjenek a főtérre és vigyenek egy útközben talált szemetet, amiből két képzőművész fog egy rögtönzött szobrot készíteni.

Az elbíráláskor előnyt élveznek azok a pályázók, akik májusban részt vettek a TeSzedd! országos hulladékgyűjtési akcióban, és csatolták a területileg illetékes vízügyi igazgatóság hivatalos igazolását.