Tétényi: Összeomolhat Esztergom közigazgatása

2011.08.11. 08:08

Megszűnhet a közigazgatás szeptembertől Esztergomban, amennyiben addig nem érkezik kormánybiztos a városba - áll abban a közleményben, amelyet Tétényi Éva (független) aditt ki csütörtökön. A polgármester szerint az esztergomi polgármesteri hivatal összeomlása már az előző városvezetés idején elkezdődött, mivel több osztály élén már akkor sem volt megfelelő szaktudású vezető, illetve megbízott vezetők látták el a szakmai feladatokat. Ez a folyamat a tavaly októberi választások óta felgyorsult.

"Több hónapja jelzem, hogy a közigazgatás is megszűnhet Esztergomban. Ez szeptembertől meg is valósul, hiszen a jegyző szülési szabadságra készül, az aljegyző és jegyzői iroda vezetője más településeken vállalt felelős megbízatást, valamint tovább folytatódik a szakemberek elvándorlása a hivatalból" - áll a közleményben.

Tétényi Éva emlékeztetett arra, hogy 2011. július 13-án azért fordult hivatalos levélben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetőjéhez, hogy fontolja meg egy kormánybiztos kijelölését.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rövid közleményben reagált csütörtök délelőtt az esztergomi polgármester közleményére: "A Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott által vezetett Komárom- Esztergom Megyei Kormányhivatal és Tétényi Éva, Esztergom polgámestere között folyamatos a párbeszéd, így nem indokolt kormánybiztos kinevezése."

Továbbra sem működik együtt a kétharmados többségű esztergomi Fidesz-frakció a kétharmados többséggel megválasztott független polgármesterrel. Július utolsó és augusztus első hetében három alkalommal hívott össze képviselő-testületi ülést Tétényi Éva. A döntéshozók elé több mint hetven előterjesztés került, de a források átcsoportosítását nem szavazta meg a Fidesz-frakció.

Nem sikerült alpolgármestert sem választani. Tétényi Éva előterjesztésében Stámusz Andreát (Jobbik) jelölte a posztra, akit a titkos szavazás során nem választottak meg július 28-án.

A polgármester már több alkalommal jelezte, hogy munkáját nem tudja a megfelelő színvonalon végezni, hiszen nincsen aljegyző, a polgármesteri kabinet nincsen feltöltve, így önkéntesek segítik a munkáját napi 8-10 órában. Munkafeltételeinek bemutatását és megvitatását egy hete kezdeményezte Tétényi Éva, azonban előterjesztését napirendre sem vette a képviselő-testület.