Megtámadják az ombudsman határozatát

2011.08.16. 17:13 Módosítva: 2011.08.16. 17:42

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) kezdeményezi a szociális konzultációval kapcsolatban született adatvédelmi biztosi határozat bírósági felülvizsgálatát.

A KEK KH sajtóirodája közleményében azt írta, hogy "a hivatal ismét visszautasítja az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását célzó kijelentéseket".

Kifejtik, hogy a KEK KH-nak, mint központi közigazgatási szervnek és mint a legjelentősebb állami nyilvántartások adatkezelőjének a tevékenységére az adatvédelmi biztos kiemelt figyelmet fordított; olyannyira, hogy az ombudsman éves jelentésében a kiemelt adatkezelők fejezetében a KEK KH nevesítve, önálló pontban szerepel.

"Visszatekintve az elmúlt évre, megállapítható, hogy a KEK KH tevékenységét a törvényesség, az együttműködés és a legmagasabb szintű szolgáltatások nyújtására való törekvés jellemzi. A jogszerű működés eredménye a KEK KH-t övező közbizalom" – írták.

"Az adatvédelmi biztos május 5-én munkatársa, Bártfai Zsolt kíséretében egyeztetett Vetési Ivánnal, a KEK KH vezetőjével és Szalay László elnökhelyettessel. Jóri András és Vetési Iván találkozóját követően az adatvédelmi biztos munkatársai, Bártfai Zsolt és Bíró János még két alkalommal jártak a KEK KH-nál a szociális konzultáció ügyében, és ezen alkalmak egyikén sem emeltek kifogást" – zárul a közlemény.

Az adatvédelmi ombudsman sajtótitkársága kedden tudatta, hogy jogellenes adatkezelés miatt Jóri András határozatban rendelte el a szociális konzultáció kérdőívein szereplő személyes adatok törlését.

Az adatvédelmi biztos közölte: a Szociális Konzultáció 2011 kapcsán a törvényben meghatározott garanciák, mint a teljes anonimitás követelménye, továbbá az érintett véleménye és név-, lakcímadatai összekapcsolásának tilalma nem érvényesülnek.