Huszadikától sárga lesz az Országház

2011.08.17. 10:48 Módosítva: 2011.08.17. 10:50

Látványosabb díszkivilágítást kap az Országház épülete, amelynek főpróbáját kedd este tartották. A 20-i tűzijáték után lehet majd látni először a dunai homlokzat, a tornyok és a tetőzet sárga, nátriumlámpás világítását.

Eddig csak az épület kupoláját világították meg fém-halogénlámpás fehér fénnyel, az új világítási rendszer azonban az Országház egészét egységes, sárgás fénybe burkolja. Az új lámpatesteket az épület elé helyezték süllyesztve vagy oszlopokra szerelve, kerültek lámpák a homlokzatra, a tetőzetre és az erkélyekre is. A tervezés lehetővé tette, hogy a keresztbevilágítások elkerülésével a fényszennyezést is csökkentsék. A modern és energiatakarékos lámpák hosszabb élettartamot ígérnek.

A projektet közbeszerzési eljárás lebonyolítása után a Lisys Fényrendszer Zrt. építette. A beruházás nettó 485 millió forintból valósult meg. Ez a cég készítette többek között a Budavári Palota, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház, a Szépművészeti Múzeum, a Szabadság-híd és a Millenniumi emlékmű díszvilágítását is.

További képek a Parlamentről az Indafotón
További képek a Parlamentről az Indafotón