A por nem tette tönkre a devecseri tüdőket

2011.08.18. 14:19

Nem nőtt a légúti megbetegedések száma Devecserben – közölte Varga Erika megbízott megyei tiszti főorvos.

Azt írta: a napokban több sajtóorgánumban is téves hírek jelentek meg arról, hogy a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát követően megnőtt a légúti megbetegedések száma Devecserben. A hírt közlők előzőleg nem kérdezték meg az illetékes megyei intézetet.

A katasztrófa után a megyei intézet az Országos Környezetegészségügyi Intézettel közösen azt vizsgálta, hogy az érintett területen élő gyermekek és felnőttek körében kimutatható-e összefüggés a szállópor-koncentráció heti alakulása és egyes légúti megbetegedések gyakorisága között. A vizsgálat szerint a vörösiszap-katasztrófa által sújtott településeken a vörösiszap porösszetétele önmagában nem jelent különösebb kockázatot.

A vizsgált időszakban a porterheléssel összefüggésben a felső légúti megbetegedések száma időszakosan alkalmanként emelkedett, de ez az ország más területein is megfigyelhető volt, amennyiben nőtt a szálló por koncentrációja.

Devecserben négy háziorvosi körzet található, mind a négy háziorvostól adatokat kértek a légúti megbetegedések számának aktuális alakulásáról. E szerint a betegforgalom az évszaknak megfelelően alakul, sem a gyermekek, sem az idősek között nem tapasztalták a légúti megbetegedések számának növekedését.