Titkos társaságokról vallanak önéletrajzukban a kormánytisztviselők

2011.08.18. 06:47

Tagság titkos társaságban - egyebek mellett ez a rovat is megtalálható az egyes központi államigazgatási szervek személyügyi nyilvántartási és integrált emberierőforrás-gazdálkodási rendszeréről szóló kormányrendelet mellékleteként közzétett önéletrajzmintában, amely alapján a kormánytisztviselőknek hamarosan új önéletrajzot kell benyújtaniuk - írja a Népszabadság.

A titkos társasági tagságra vonatkozó kérdés csak "opcionálisan kitöltendő", amit lábjegyzetben - igaz, meglehetősen apró betűkkel - feltüntettek az űrlap készítői.

A Népszabadság forrásai szerint most olyan adatokat is meg kell adni, amelyekre a munkaadónak a szigorúbb kötöttségekkel járó közszolgálati jogviszony keretében sincs szüksége. Így kötelező például válaszolni arra, a kormánytisztviselő rendelkezik-e saját elektronikus levelezési címmel, illetve honlappal.

Arról viszont az „opcionálisan kitöltendő” részben lehet nyilatkozni, hogy a közszolgának van-e érdekeltsége gazdasági társaságban, pedig az korántsem magánügy, főleg ha a cég állami megrendelésre dolgozik - írja a lap. Ugyanígy, a foglalkoztató szempontjából releváns információ az is, hogy a beosztottja milyen közigazgatási szakmai szervezetekben visel tisztséget, van-e érvényes tanulmányi szerződése és folyik-e ellene fegyelmi eljárás, ám ezekre a kérdésekre is önkéntes a válasz.