Elkezdték kifizetni a tűzoltók túlórapénzét

2011.08.19. 16:51

Tizenegy tűzoltóságnak már átutalták a tűzoltók túlmunkadíjának kifizetését fedező összeget, összesen 550 millió forintot, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken. Emlékeztettek arra, hogy a kormány előirányzati átcsoportosítással fedezetet biztosított a hivatásos tűzoltóságokon dolgozók túlmunkájának kifizetésére. A kormányhatározatban rögzített forrás augusztus elsején érkezett meg az OKF számlájára. Mostanáig a szeghalmi, a csongrádi, az orosházi, a hajdúnánási, a berettyóújfalui, a dabasi, a váci, a salgótarjáni, a siklósi, a békéscsabai és a szarvasi tűzoltóságoknak utalták át a pénzt, írta az OKF.

Csütörtökig 26 hivatásos önkormányzati tűzoltóság küldte meg a BM OKF-nek a túlmunka-kifizetésekről szóló támogatási szerződését, valamint annak mellékleteit. Közülük tizenkettőt már elfogadtak és aláírtak, és megkezdődtek az utalások is. Egyes támogatási szerződéseket viszont javítani kell, illetve ki kell egészítenie a benyújtónak, ezeket utána lehet elfogadni, tették hozzá.

A tűzoltóságok a pénz kézhezvétele után haladéktalanul megkezdik az állomány érintett tagjainak kifizetését. Ezt követően el kell számolniuk az OKF-fel, a határidő október 20.

Egy uniós irányelv alapján, 2004. január 1-jétől - Magyarország uniós csatlakozásától - itthon is 48 órára csökkentették a tűzoltók addig 54 órás heti munkaidejét, túlórákkal együtt. Azonban 2008. január 1-jéig az ezen felüli munkaórákat nem túlmunka díjként fizették ki. A Legfelsőbb Bíróság 2009-ben kimondta: a tűzoltók jogosan követelik a 2004 májusa és 2007 december vége között felhalmozódott, elmaradt túlóradíjat.