Megküldték Zagyva nyomozati anyagát

2011.08.19. 14:24
A rendőrség megküldte a Legfőbb Ügyészségnek a nyomozati anyagokat Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője és négy másik ember által a múlt pénteken elkövetett rendzavarás ügyében, ami szabálysértésnek minősül.

Az ügyészség várhatóan a jövő héten kapja meg az iratokat. A legfőbb ügyész ezután dönt arról, hogy kezdeményezi-e az Országgyűlés elnökénél a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Zagyva György Gyulát múlt péntek éjszaka Óbudán, a Sziget fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság aznapi tájékoztatása szerint Zagyva György Gyulát és négy másik embert rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt igazoltatták, majd állították elő. A képviselő a rendőrségen írásos nyilatkozatot tett, ami szerint mentelmi jogáról nem mond le - írta a rendőrség szombati közleményében.

Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen - amit eredetileg a magas benzinárak elleni tiltakozásul a sziget területére hirdettek meg, de azt a rendőrség nem vette tudomásul, mivel a fesztivál helyszíne magánterületnek minősül a rendezvény idején - felszólította az embereket, próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére.

Ezt követően a mintegy hetven tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket, így nem jutottak be a területre.

Zagyva György Gyula vasárnap közleményben szólította fel az Országgyűlés mentelmi bizottságát, hogy ha a testület elé kerül a Sziget fesztivál bejáratánál történt ügye, "adja ki a mentelmi jogát".

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló - a mentelmi jogot is szabályozó - törvény szerint képviselőt csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni, és ellene csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást, valamint szabálysértési eljárást indítani vagy folytatni, továbbá büntető eljárásjogi kényszerintézkedést alkalmazni.

A képviselő a mentelmi jogáról - a szabálysértési eljárás kivételével - nem mondhat le.

Rendzavarás esetén, amely szabálysértésnek minősül, a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt, amennyiben a képviselő nem mond le mentelmi jogáról - a szabálysértési hatóság megkeresése alapján - a legfőbb ügyész terjeszti elő az Országgyűlés elnökének.

A mentelmi jog felfüggesztése tárgyában hozott döntés csak arra az ügyre vonatkozik, amire az indítványt előterjesztették - áll az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényben.  • Hírek
  • Bankszámla