no

Nem zárták be az engedély nélkül működő badacsonyi dizájnhotelt

2011.08.19. 15:02 Módosítva: 2011.08.19. 15:05

A Veszprém megyei kormányhivatal csütörtök este megsemmisítette azt a jegyzői határozatot, ami pénteken hatósági pecséttel záratta volna be az uniós támogatással elkészült, június végén megnyitott, négycsillagos badacsonytomaji borhotelt, ami használatbavételi engedély nélkül kezdte meg működését.

Weller-Jakus Tamás, Badacsonytomaj jegyzője elmondta, határozata ellen elfogultsági kifogást emeltek az érintettek, ennek a kormányhivatal helyt adott, így a 48 szobás borhotel egyelőre tovább üzemelhet. Szerinte ez nem változtat a tényeken, és ha a hotelnek nincsenek meg a törvény által megkövetelt engedélyei, az eljárás lefolytatására kijelölt tapolcai jegyzőnek is hasonló döntést kell hoznia.

Nagy Miklós szállodaigazgató közölte, hogy a jegyző túllépett a hatáskörén, mivel a helyi önkormányzat mint telekszomszéd érintett, ezért nem járhatott volna el az ügyükben. Hangsúlyozta, a szálloda sikeresen, 80-90 százalékos telítettséggel üzemel, és álláspontja szerint most már minden szakhatósági engedélye megvan. Csütörtökön megkapta a fennmaradási engedélyt is, igaz, csak első fokon, így meg kell várni a jogerőre emelkedését.

Szerinte nyitva maradásuk a településnek és az egész régiónak is érdeke, hiszen a borhotel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén épült, a térség egyedülálló turisztikai fejlesztéseként, helyi adókat fizetve, és ötven embernek adva munkát.

Az interneten magát Magyarország első bor- és wellness-szállodájaként hirdető, június végén megnyílt badacsonyi Bonvino egy helyi borász és vendéglátós család beruházásaként épült meg 900 millió forintból, 200 millió forintos uniós támogatással. Az új vállalkozást a térségre jellemző szálláshiányra és a borturizmusra alapozták.

Két, a hotel szomszédságában élő badacsonytomaji lakos állítása szerint szabálytalanul épült meg egy hotelszárny, az ingatlanjaik elértéktelenedését okozva, ezért fordultak panasszal minden érintett hatósághoz. A panaszok miatt lelassult az engedélyeztetési eljárás.

A borász és vendéglátós család inkább vállalta az engedély nélküli működés következményeit és bírságait, de nem hagyta veszni a nyári szezont, mondván, ez a talpon maradásuk záloga. Nagy Miklós arról is beszámolt, hogy volt eltérés a kivitelezésben az eredeti, 2007-es tervekhez képest, fennmaradási engedélyt is kellett kérniük, de ez kisebb statikai változtatást jelent, és semmi köze az épület nagyságához.

Közölte, hogy amint lezárulnak az eljárások, a hotel tulajdonosai pert kívánnak indítani a súlyos károkat okozó vádak és hitelrontás miatt.