Fellőttek 132 milliót a levegőbe

2011.08.20. 22:17

A hatóságok közlése szerint kora este már csaknem százötvenezren várakoztak Budapesten a rakpartokon és az oda vezető utcák torkolatában, hogy megnézzék a tűzijátékot. Nemcsak a rakpartokon, de a szállodák, épületek teraszain, erkélyein is sok nézelődő gyűlt össze.

A Duna-parthoz vezető utakon, amelyet a rendőrség az állami ünnepi rendezvények miatt nem zárt le, már kora délután nem lehetett parkolóhelyet találni, a tömegközlekedési változások miatt sokan csak gyalog tudták megközelíteni a tűzijáték helyszínét.

Négy helyszínről tizenhatezer rakétát lőttek fel. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság korábbi tájékoztatása szerint a felhasználandó robbanótöltetek száma több mint két és félszerese a tavalyinak, telepítésük a hét elején kezdődött.

A harminc perces műsor képi világában és a Darvas Ferenc által szerzett aláfestő zenével elsősorban a Duna fontosságára és az elmúlt fél év magyar EU-elnökségére helyezte hangsúlyt. A tűzijáték után bekapcsolták a Parlament új díszkivilágítását is.

Idén Budapest mellett Baján és Debrecenben is volt államilag szervezett tűzijáték. Bajára azért esett a választás, mert illeszkedik a magyar soros elnökség alatt elfogadott Duna-stratégiához, Debrecen pedig mint kulturális és történelmi központ az összetartozás, az összefogás üzenetét hordozza. A három tűzijáték összesen 132,5 millió forintba került.

Ezen kívül a Balaton számos településén és vidéki városokban is rendeztek fényjátékot augusztus 20. alkalmából.