Jövő héten is bikinibe kell bújni

2011.08.21. 12:19 Módosítva: 2011.08.21. 18:37
A szombati átmeneti kismértékű lehűlést követően a jövő hét elejétől újra egyre többfelé lépi át a hőmérő higanyszála a 30°C-ot, szerdától péntekig nem egy helyen 35°C fölötti forróság sem kizárt.

Vasárnap a hajnali órákra az ország döntő részén jelentősen felfrissült a levegő, az Északi-középhegység völgyeiben helyenként 10°C alá csökkent a hőmérséklet. Napközben azonban a legtöbb helyen már ismét 30°C közelébe emelkedik a hőmérséklet, a jelentős felmelegedés pedig hétfőtől tovább folytatódik.

A várható hőség miatt kilenc megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A honlapjukon látható előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyében a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat. Hétfőn elsősorban a Dunántúlon haladhatja meg a napi középhőmérséklet a 25 fokot, a hét közepétől pedig már az ország túlnyomó részén 27 fok fölött is alakulhat.

Péntekig nem várható csapadék, csak néhol - elsősorban északkeleten - alakulhat ki egy-egy zárpor vagy zivatar - mondta Csonka Tamás, az OMSZ veszélyjelző munkatársa.

Mindennek oka, hogy a szombaton átvonult gyenge hidegfront nyomában egy anticiklon épült ki hazánk fölött, amelynek nyomában a következő napokban tartós déli, délnyugati áramlással igen meleg, afrikai eredetű légtömegek érkeznek hazánkba és az egész közép-európai térségbe.

Az alacsony tengerszint feletti magasságban lévő területeken a hőmérséklet a 35°C-ot is meghaladhatja, szerdától elsősorban a déli tájakon akár 37-38°C is könnyen előfordulhat. Ha tehetjük, töltsünk minél több időt strandon, vízparton, természetes állóvizeink hőmérséklete 25°C fölé fog emelkedni a következő napokban. A legfrissebb előrejelzések szerint valamikor péntek éjszaka érintheti térségünket egy gyenge hidegfront, de ez a következő hétvégére nem mérsékli drasztikusan a kánikulát, hazánk döntő részén megmaradnak a 30°C fölötti értékek.