Tíz férőhelyre majdnem tizennégy elítélt jut

2011.08.22. 16:41

Kilenc százalékkal nőtt a fogvatartottak száma az elmúlt évhez képest a büntetés-végrehajtási intézetekben, a jelenlegi adatok szerint a börtönökben, fegyházakban és fogházakban 17 300-an töltik büntetésüket, vagy vannak előzetes letartóztatásban – közölte a Belügyminisztérium. Ez 138 százalékos telítettséget jelent országos szinten.

Előzetes letartóztatásban csaknem ötezren vannak, ők azonban nem számítanak elítéltnek, mert ügyükben még nem döntött jogerősen a bíróság.

Az egyes intézetek zsúfoltságát bővítésekkel, valamint az előzetes letartóztatásban lévők más, kevésbé telített börtönökbe történő átszállításával próbálják meg enyhíteni. A telítettség Észak- és Kelet-Magyarországon, a fővárosban és Baranya megyében a legnagyobb.

Az intézetrendszer befogadóképességét három százalékkal bővítették; ez jórészt az Állampusztai Országos Bv. Intézet solti objektumában található körletrészek, valamint a Gyorskocsi utcai objektum újranyitásának köszönhető.

A női fogvatartottak száma ezer körüli; ez az összes fogvatartott mintegy hat százaléka.

Fogházban 1300-an, börtönben közel 7800-an, fegyházban pedig 3200-an töltik büntetésüket.

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést tizenöten töltenek az intézetekben, külön körleten elhelyezve; a büntetéseket emberölés minősített eseteiért szabtak ki.