Mirkóczki: Fölösleges ezen ennyit rugózni

2011.08.25. 12:37
Az augusztus eleji Magyar Sziget rendezvényen elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban tartott rendkívüli ülést a nemzetbiztonsági bizottság, amely meghallgatta a Belügyminisztérium, a Terrorelhárító Központ (TEK) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) beszámolóját.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, a TEK vizsgálatot indított a verőcei Magyar Szigeten elhangzott gyűlölködő kijelentések miatt. Egy a lapnak nyilatkozó büntetőjogász úgy ítélte meg, egyes mondatokkal kapcsolatban felmerülhet a közösség elleni izgatás gyanúja.

A cikk szerint a TEK a vizsgálatot Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, jobbikos önkormányzati képviselő és a Betyársereget vezető Tyirityán Zsolt Magyar Szigeten elhangzott kijelentései miatt indította.

A Legfőbb Ügyészség azt közölte, hogy "az úgynevezett Magyar Szigeten elhangzottakkal kapcsolatosan több feljelentés is érkezett" hozzájuk. Megjegyezték, a szükséges intézkedések megtétele érdekében a feljelentések vizsgálata folyamatban van.

Vadai Ágnes, a testület MSZP-s elnöke a múlt héten közölte, hogy összehívja a parlament nemzetbiztonsági bizottságát, miután elsőként az LMP, majd a szocialisták is bejelentették, hogy ezt indítványozzák. A Magyar Szigeten elhangzott és a sajtóban nyilvánosságot kapott kijelentéseket a Fidesz részéről Gulyás Gergely, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke is elítélte.

Vadai: Politikailag nem megnyugtató

Vadai Ágnes a csütörtöki zárt ülés után elmondta: a bizottság "nagy vonalakban" kapott tájékoztatást, amellyel a kormánypárti képviselők elégedettek voltak, ő azonban nem. A szocialista képviselő szerint politikailag nem megnyugtató, ami történik.

Azt mondta: helyes, hogy folynak vizsgálatok a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban, mert "nem maradhat büntetlenül, ha valaki vallási, vagy etnikai kisebbségi csoportok kiirtására ad kvázi utasítást, vagy ezzel egyetért". Hozzátette, szerinte a vizsgálatokat végző hatóságoknak és szerveknek ezt a tevékenységüket "sokkal jobban világossá kellene tenniük a nyilvánosság előtt, mert jelenleg úgy tűnik, hogy lehet ilyen kijelentéseket tenni következmények nélkül".

"Szánalmas vergődés"

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja az ülést követően úgy fogalmazott: "az MSZP és az LMP szánalmas vergődését láthattuk a bizottsági ülés alatt és ahogyan az szokásos, most is megindult a hivatásos rettegés".

Az ellenzéki politikus szerint az ügynek sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja és számára ezt erősítették meg a bizottsági ülésre meghívott szervezetek beszámolói is. "Fölösleges ezen ennyit rugózni" – tette hozzá Mirkóczki Ádám, fenntartva a Jobbik álláspontját, miszerint elhatárolódnak a szóban forgó kijelentésektől.

Az LMP-s nagyjából elégedett

Mile Lajos, a bizottság LMP-s tagja annyit mondott, hogy "nagyjából elégedett" az ülésen elhangzottakkal és "jelen pillanatban kielégíthetőnek mondható, ami elhangzott". Szerinte a Magyar Szigeten "szinte toborzóbeszéd hangzott el, szervezeti kiépítettségről, gyilkolásról, felkészültségről beszéltek, és így vannak nemzetbiztonsági vonatkozásai is" a kijelentéseknek. Ilyen helyzetben, nyilvánosság előtt nincsenek ártatlan mondatok – mondta Mile  Lajos.

A Magyar Szigetet 2004 óta rendezik a Pest megyei Verőce melletti Csattogó-völgyben. A kulturális és közéleti programokat egyaránt tartalmazó Magyar Szigetet kezdettől fogva a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom szervezi. Az idei Magyar Sziget július 31-től augusztus 7-ig tartott.