Megszüntették az Aviva-díjat

2011.08.25. 10:38 Módosítva: 2011.08.25. 11:53
A biztosító anyagi nehézségei miatt száll ki a két évig támogatott díjból. A Műcsarnok újabb szponzorok és más név után néz.

Két év után megszűnik a legnagyobb magyar kortárs művészeti díj, az Aviva-díj, számolt be a Népszabadság. A kortárs művészeti díjat 2009-ben alapította a biztosító, és minden évben egy nagyven év alatti művészt vagy művészcsoportot díjazott.

A díj kiállítással kapcsolódott össze, amely a Műcsarnokban mutatta be a hat díjra esélyes művész munkáit, a díjat pedig ünnepélyes keretek közt adták át. Az Aviva célja az volt, hogy olyan rangos díjat alapítson, mint a Turner prize Nagy-Britanniában, amely országos eseménnyé nőtte ki magát, és ismertté tette a kortárs képzőművészetet a szakmai körökön túl is.

A díj ötmillió forinttal jár, de a biztosító ezen felül állta a kiállításrendezés költségét, így évi 12 milliójába került a projekt. A szponzor nehézzé vált anyagi helyzete miatt lépett vissza, mondta a lapnak a Műcsarnok igazgatója. Korábban úgy volt, hogy az összeg felét esetleg még fel tudná ajánlani, és más szponzorok segítségével rendeznék meg az eseményt, de a cég végül ezt sem tartotta megoldhatónak.

A Műcsarnok jelenleg igyekszik olyan támogatókat találni, akik segítségével más néven, de folytatható a díj. Gulyás elmondta, hogy nem cégről fogják elnevezni a vállalkozást, így nem kerülnek nehéz helyzetbe a támogató változásával.

Az Aviva-díjról lapunk is beszámolt. 2009-ben a Kis Varsó művészcsoport, 2010-ben a francia-magyar Societé Realiste kapta az elismerést.