Eddig a rokkantak tizede bukott a felülvizsgálaton

2011.08.29. 08:45

Az eddig felülvizsgált, közel másfél ezer esetből 130-ban rendelt el rendkívüli eljárást a Nemzeti Rehabilitációs Hivatal, írja a Magyar Nemzet.

Az átfogó, a Nefmi által elrendelt vizsgálat tavaly kezdődött, miután két egri orvost vettek őrizetbe, akik pénzt kértek a rokkantosításért. A rokkantakat a Nemzeti Rehabilitációs Hivatalban egy komplex képességvizsgáló készülékkel, úgynevezett munkaszimulátorral vizsgálják meg. A berendezésből egyelőre csak egy van az országban, de jövőre a tervek szerint uniós forrásból már többet is finanszíroznak.

Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója szerint az eddigi vizsgálatok alapján az egri eseteken kívül már három további esetben tartották indokoltnak, hogy megváltoztassák a korábbi minősítést.

A mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezetének vezetője elismerte, korábban voltak visszaélések a rendszerben, ám szerinte a munkanélküliség nehezíteni fogja a rokkantnyugdíjasok munkába állítását. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége vezetője azt mondta: a 337 ezer nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjas 72 százaléka 46 és 64 év közötti, több mint 70 százalékuk nyolc általánost végzett vagy régi szakmunkásképzőt, amit a munkaerőpiacon ma senki sem keres, több mint 60 százalékuk pedig a Dél-alföldi és az Észak-magyarországi régióban él, ami munkanélküliség szempontjából a két legrosszabb helyzetben lévő megye.

Jelenleg hétszázhatvanezren részesülnek rokkantsági nyugellátásban Magyarországon, közülük 337 ezren nyugdíjkorhatár alattiak. A kormányzat 220 ezer embert vezetne vissza a munka világába. A Nefminek januárig kell kidolgoznia az új rokkanttá nyilvánítási rendszert.