Tatabányán is tilos lesz az utcán lakni

2011.08.29. 15:07

Január elsejétől megbüntethetik Tatabányán az önkormányzati közterület-felügyelők azokat, akik életvitelszerűen az utcán tartózkodnak, illetve a kukákból hulladékot szednek ki és szétszórják a szemetet - tájékoztatott Bereznai Csaba, a város szociális ügyekért felelős alpolgármestere hétfőn.

A városban 458 fedél nélküli embert számon tartó, hajléktalanellátó egyesület vezetője elkeserítőnek nevezte a döntést. Bereznai Csaba szerint viszont ez nem szociális, hanem rendvédelmi kérdés.

"A kukázóknál és a hajléktalanoknál elsősorban nem a pénzbírság, hanem a figyelmeztetés, a közterületről való eltanácsolás lehet az eredményre vezető eszköz. A jogszabályt nem ellenük, hanem a nem kukázó és a közterületeket háborítatlanul használni akaró többség érdekében alkottuk" - mondta a fideszes alpolgármester.

A politikus, aki sokáig szociális munkásként dolgozott és ma is vállal önkéntes segítő szolgálatot, rámutatott, korábban nem volt lehetőség arra, hogy az önkormányzat fellépjen azokkal szemben, akik a közterületet nem rendeltetésszerűen használják, a szemetet kitúrják a kukákból, rendszeresen a buszmegállókban, játszótéri padokon alszanak, a többieket megakadályozva ezek használatában.

"Ha az utcán félig megfagyva találtunk valakit és nem akart hajléktalanszállóra menni, nem tehettünk semmit. Az új rendelet jogalapot ad rá, hogy fűtött helyre szállítsák" - mondta Bereznai, hozzátéve, hogy az önkormányzat januártól a közterület-felügyelet létszámát is bővítené.

Az alpolgármester szerint tavasztól őszig kihasználatlanok a hajléktalanszállók, télen viszont három-négy konténerrel is kellene bővíteni a krízisellátás férőhelyeit, amelyeket pályázati forrásból és önkormányzati segítséggel oldhat meg a városi hajléktalanokat ellátó Utcai Szociális Segítők Egyesülete.

tarlos07

Balatoni Ágnes, az egyesület elnöke elkeserítőnek nevezte a döntést, megjegyezve, hogy a vidéki városok közül elsőként Tatabánya hozott hajléktalanellenes rendeleteket. Balatoni szerint 458 fedél nélküli él a városban, most 23 embert, télen 52-őt lehet elhelyezni éjszaka.

Az elnök szerint az önkormányzat egyébként még májusban kért tőlük ötleteket a probléma kezelésére, ők pedig 19 éves tapasztalatukra támaszkodva nyilvános illemhelyek és csomagmegőrzők felállítását javasolták. Az önkormányzat később, a bizottsági ülésekre már nem hívta meg őket, javaslataikból semmit nem vett figyelembe és a hajléktalanellenes rendelet megszületéséről is máshonnan értesültek.