A kormány jelképfelelősei reklamáltak Tarlósnál a budapesti zászló miatt

2011.08.30. 11:16
A miniszterelnök-helyettes és a honvédelmi miniszter közösen figyelmeztette Tarlós István főpolgármestert, hogy több szempontból is bajok vannak az általa kitalált új fővárosi zászlóval. Semjén Zsolt az ország jelképeinek megújításáért felelős kormánytagként ragadott tollat. Az alig két hónapja megszavazott budapesti lobogót a héten újra át kell rajzolnia a fővárosi képviselőknek.

A fővárosi közgyűlés június 22-én döntött Budapest új zászlajáról, szerdán azonban újra napirenden lesz az átalakítása.

Az Index információi szerint Tarlós István főpolgármester azért ment bele, hogy megváltoztassák az alig két hónapja elfogadott városjelképet, mert a kormányból kapott kritikákat az expressz gyorsasággal megalkotott lobogó miatt. Semjén Zsolt és Hende Csaba közös levélben tiltakozott a Budapest régi, kék-sárga-piros zászlóját leváltó jelkép ellen.

A Tarlós-féle zászló körülbelül így nézett volna ki
A Tarlós-féle zászló körülbelül így nézett volna ki

Az új zászlót Tarlós István maga találta ki, de a tervezésben közreműködött György István főpolgármester-helyettes és Bojár Iván András is. A rövid karriert befutott zászló fehér színű volt középen címerrel, és nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsor szegélyezte. A felső szintekről érkezett reklamációt ez a szegélysor váltotta ki.

Úgy tudjuk, Semjénék a főpolgármesternek küldött levélben szakemberek véleményére hivatkozva azt állították, hogy a Tarlós zászlója heraldikai és vexilológiai (zászlótani) szempontból is jó néhány szakmai problémát vetett fel, mivel az teljesen a katonai zászlók mintájára készült. A magyar honvédségnél volt ugyanis szokásban, hogy a fehéret alapszínnek véve a másik két színt a szegélyen lángnyelvek vagy háromszögek formájában tegyék fel a lobogóra.

Semjénék szerint a régies, de a valódi hagyományokkal ütköző jelképet nem fogadták volna el, ha a főpolgármester és csapata figyelembe veszi a történelem segédtudományaiban jártas szakemberek tanácsait.

A levélben a miniszterelnök-helyettes és a honvédelmi miniszter azt írta, hogy a Magyarország jelképeiért, azok megújításáért, illetve a honvédségért, azon belül szimbólumaiért felelős kormánytagokként kérik Tarlóst, gondolja át a változtatás lehetőségét, annak érdekében, hogy a szakemberek segítségével Budapestnek valóban olyan méltó zászlaja lehessen, ami a tradíciók tiszteletén keresztül is kifejezi az főpolgármester várospolitikáját.

Az új fővárosi zászló, amelyről szerdán döntenek, téglalap alakú, fehér színű marad, közepén változatlanul a címer helyezkedik el. Vízszintes szegélyeit viszont a javaslat elfogadása után egymásba fordított, piros és zöld egyenlő szárú, egymással nem érintkező háromszögekből összeálló díszszegély alkotja olyan módon, hogy azok a zászló alapszínével kiegészülve a nemzeti színek együttesét adják.