Arra kérjük Svájcot, emelje a prostitúció korhatárát

2011.08.30. 17:51 Módosítva: 2011.08.30. 18:39
Balog Zoltán felzárkóztatásügyi államtitkár szerint pozitívan reagáltak a svájciak arra a magyar kérésre, hogy a legális prostitúció korhatárát 16-ról emeljék föl 18 évre.
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Közösen lobbizott Svájcban Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára (civilben református lelkész) és Bogárdi Szabó István református püspök a korhatár megemeléséért.

Az akciót Bogárdi Szabó, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke kezdeményezte, hogy a prostestáns Svájban egyházi vonalon hívja fel a törvényhozók, kormánytagok figyelmét arra, hogy a svájci szabályozás "erőteljes szívóhatást gyakorol Magyarországon, a szervezett bűnözésnek és az emberkereskedelemnek a melegágya, nem is beszélve az áldozatok - sok esetben kiskorúak - megalázásáról, emberi méltóságának a megsértéséről" - mondta el Balog Zoltán.

Mélyszegénységben élő családok gyermekei az áldozatok, és az általános vélekedéssel ellentétben nem csak cigányok - tette hozzá.

Súlyos problémáról van szó, amelyet Magyarország és Svájc csak együtt oldhat meg. Első lépésként 18 évre kell emelni Svájcban a prostitúció korhatárát - mondta az államtitkár.

Fotó: Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos

A magyar kezdeményezést támogatja a svájci Aargau kanton református egyháza. A magyarok sajtótájékoztatóján részt vett Pascale Bruderer parlamenti képviselő - aki 2009-2010-ben a svájci parlament elnöke volt - és Aargau kanton miniszterelnöke. Megígérték, hogy megpróbálják fölgyorsítani a törvénymódosítást lehetővé tevő folyamatot.